Grad Osijek nastavlja s Programom društveno poticane stanogradnje

Objavljeno: 26.06.2019

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na kojoj je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš – zajedno s direktorom APN-a Slavkom Čukeljom i pročelnicom Upravnoga odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljanom Belajdžić – predstavila Program društveno poticane stanogradnje (POS) u Osijeku koji će građanima omogućiti povoljno rješavanje stambenoga pitanja. Program društveno poticane stanogradnje provodi se izgradnjom stambenih zgrada i omogućavanjem prodaje stanova uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.

– Program je pokrenut kako bi se građanima pomoglo u rješavanju primarnoga životnog pitanja po iznimno povoljnim uvjetima, uz istovremeno jamstvo kvalitete i poštovanja dogovorenoga roka. Pogodnosti se ponajprije odnose na kreditnu liniju i cijenu kvadratnoga metra stana – istakla je osječka dogradonačelnica.

Naime, kupovinom stana putem POS-a ostvaruju se sljedeće pogodnosti: rok otplate kredita od 30 godina uz 1 godinu počeka, bez jamaca; maksimalna cijena korisne površine stana iznosi 1.206,06 €/m², a prosječna godišnja kamatna stopa manja je od 3% godišnje.

– Grad Osijek u suradnji s APN-om danas pokreće realizaciju Programa POS-a. Prvi korak je utvrđivanje interesa Osječanki i Osječana kroz anketiranje koje će trajati naredna tri tjedna, odnosno do sredine srpnja – kazala je Gamoš te nastavila: – Pozivam stoga zainteresirane građane, one koji žele iskoristiti ovu priliku i po povoljnijim uvjetima riješiti svoje stambeno pitanje, da ispune anketu koja se nalazi na stranicama Grada Osijeka te u osječkim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Iznimno nam je važno da građani ispune anketni upitnik jer ćemo nakon obrade podataka odlučiti o lokaciji izgradnje, infrastrukturi i ostalim značajnim detaljima – zaključila je.

Direktor APN-a Slavko Čukelj naglasio je da se ovdje radi o pronatalitetnoj i demografskoj mjeri Republike Hrvatske kojom se uspješno rješava stambeno pitanje građana te zadržavaju mlade obitelji u jedinicama lokalne samouprave.

– Prednosti su već dobro poznate, a to su povoljni uvjeti kreditiranja. Po ovom programu trenutna kamatna stopa se kreće između 2,08 i 3%, no u tijeku je saborska rasprava o dodatnom sniženju kamatnih stopa – rekao je Čukelj te podsjetio kako su u Osječko-baranjskoj županiji putem programa POS-a dosad izgrađena 164 stana, od čega je 110 upravo u Osijeku.

Inače, POS provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, stoga se detaljnije informacije o provedbi POS-a mogu pronaći na mrežnim stranicama APN-a.

Mole se svi građani zainteresirani za kupnju stana iz Programa POS-a u Osijeku, da ispune ANKETNI UPITNIK te ga dostave elektroničkim putem na e-adresu: osijek@apn.hr, ili poštom na adresu APN-ovog ureda u Osijeku: Trg Ante Starčevića 3/1., Osijek.

Skip to content