Grad Osijek nastavlja s obnovom secesijske kulturne baštine

Objavljeno: 21.06.2018

Projekt S.O.S – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica odobren je u okviru INTEREG-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. i vrlo je značajan za Grad Osijek jer se bavi valorizacijom secesijske kulturne baštine Osijeka te promocijom kulturno-turističke ponude. Kulturna i prirodna baština predstavljaju velik i neiskorišten kulturno-turistički potencijal grada Osijeka, stoga se u Gradskoj upravi ulažu veliki napori kako bi se bogati kulturni resursi ne samo očuvali i obnovili nego i postali održivi. Grad Osijek, financiranjem iz EU natječaja, nastoji razvijati projekte s ciljem očuvanja i obnove baštine te podizanja razine svijesti lokalnog stanovništva i posjetitelja o njezinoj važnosti i vrijednosti.

Pomoću EU financiranja, Grad Osijek započeo je s Projektom revitalizacije Tvrđe te nastavlja s očuvanjem i obnovom bogate baštine Osijeka kroz projekt S.O.S. i Projekt obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka. Gradonačelnik Ivan Vrkić potpisao je danas Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Šetališta Petra Preradovića u Osijeku (Sakuntala park) sa Zajednicom ponuditelja: Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda i Ukrasom d.o.o. iz Osijeka u iznosu od 3.077.994,50 kuna bez PDV-a, odnosno 3.847.493,13 kuna s PDV-om.
Ugovoreni radovi uključuju radove na vrtnom paviljonu, obodnim komunikacijama, rekonstrukciji parkirališta, elektrotehničkim instalacijama, krajobraznom uređenju, vodoopskrbi i navodnjavanju te radove na potpornom zidu. Uz revitalizaciju parkovnog i arhitektonskog nasljeđa Sakuntala parka, Grad Osijek planira realizirati i projektne aktivnosti opremanja secesijskog memorijalnog izložbenog prostora te organizaciju secesijskog festivala, u vrijednosti od oko 300.000,00 kuna.

Skip to content