Grad Osijek kroz svoj Proračun potiče razvoj i jačanje poljoprivrednika

Objavljeno: 05.04.2023

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u srijedu je u suradnji ovog fakulteta i Poslovnog kluba Privredne banke Zagreb održana konferencija ,,Agribusiness Day”. Na konferenciji se raspravljalo o temama od značaja za razvoj hrvatske poljoprivrede, njezinu ekonomsku ulogu u razvoju gospodarstva kao i prehrambenog sektora.

Kako je istaknuto, riječ je o vitalnim sektorima u istočnoj Hrvatskoj, stoga se kroz predavanja i okrugli stol u kojemu su sudjelovali relevantni predstavnici sektora, tvrtki i ustanova, nastojalo predstaviti strateške prednosti sektora, zeleno financiranje i D-loan, Europsku uniju i nacionalne programe podrške kao i postojeće te potencijalne izazove budućega razvoja.
Sudionicima Konferencije uvodno su se obratili dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković, predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić, članica Uprave PBZ-a Vedrana Jelušić Kašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Predsjednik Gradskog vijeća Florijančić kazao je kako Osijek kao središte poljoprivredne regije kontinuirano radi za njezin boljitak i razvoj, podsjetivši kako je u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin nedavno otvoren RDC OBŽ za voće i povrće, dok će se u Gospodarskoj zoni Jug uskoro otvoriti i Gospodarski centar, a oba su u službi razvoja i poljoprivrede. Izrazio je zadovoljstvo što su se u Osijeku u sklope ove konferencije okupili predstavnici bankarskog sektora te predstavnici najvećih tvrtki prehrambene industrije, poručivši kako je poljoprivreda budućnost svijeta.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako je poljoprivreda jedna od najznačajnijih gospodarskih grana u Osječko-baranjskoj županiji.

– Županija daje brojne potpore poljoprivrednicima i svima koji žele stvarati dodatne gospodarske aktivnosti te otvarati nova radna mjesta, a svako novo radno mjesto je bitno za razvoj županije i gradova. Naglasio bih i poduzetničku stranu, koja je također popraćena kreditnim linijama kojima Županija sufinancira korisnike po različitim programima – rekao je zamjenik župana Miletić.

Grad Osijek kroz svoj Proračun izravno i neizravno potiče razvoj i jačanje poljoprivrede. U Proračunu Grada Osijeka za 2023. planiran je iznos od 482.000 eura za uređenja poljskih puteva i otresnica, kroz koje se poljoprivrednicima omogućava bolja povezanost poljoprivrednih površina.

Grad Osijek svake godine osigurava i sredstva za potpore u poljoprivredi radi osnaživanja konkurentnosti poljoprivrednika, a mogu se koristiti kroz niz mjera, među kojima su najatraktivnije sufinanciranje izgradnje staklenika i plastenika, te sufinanciranje troškova analize tla. Za dodatne potpore u poljoprivredi u Proračunu 2023. osigurano je 66.400 eura.

Skip to content