Grad Osijek i HNK u Osijeku podržali inicijativu osnivanja Hrvatske drame u Subotici

Objavljeno: 19.06.2023

Grad Osijek i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u petak su na sastanku s predstavnicima hrvatske zajednici u Srbiji podržali inicijativu osnivanja Hrvatske drame u Subotici.

Sastanku je, uz predsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomira Florijančića, intendanta HNK-a u Osijeku Vladimira Hama i profesorice Nevene Baštovanović, autorice elaborata „(Ponovni) Osnutak hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici“, nazočio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srpskoj vladi i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Predsjednik Gradskog vijeća Florijančić podsjetio je da je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić prije otprilike godinu dana bio u Subotici i tada već najavio podršku hrvatskoj nacionalnoj manjini u Subotici.

– Naravno da pozdravljamo tu inicijativu, i mi kao Grad i HNK će dati svekoliku podršku za uspostavu Hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici, i infrastrukturno i materijalno i tehnički, i ovdje u Osijeku i kroz naše kazalište i Sveučilište – kazao je Florijančić.

Tomislav Žigmanov je naglasio da od osječkog HNK-a očekuje podršku, stručnu, logističku, i tehničku, kada je u pitanju operacionalizacija te inicijative ističući kako je i više nego zadovoljan pozitivnim odgovorom koji je dobio od domaćina i koji će u svojim mogućnostima i resursima biti od velikog značaja kada je u pitanju artikulacija te inicijative u Vojvodini.

Intendant osječkog HNK Vladimir Ham naglasio je da i oni sa svim svojim resursima stoje iza ove inicijative.

– Ono što ćemo mi staviti na raspolaganje su svi oni tekstovi koje imamo u knjižnicama, dramatizacije kojih se mogu odmah uhvatiti raditi i izvoditi te naša iskustva u radu predstava i produkcijsko znanje koje je prikupljeno kroz 117 godina – najavio je Ham naglašavajući da će i glumci osječkog HNK sudjelovati u tim produkcijama u okviru svojih radnih zadataka.
Nakon sastanka, izvedena je predstava „Avaške godine“ rađena prema zbirci pjesama Milovana Mikovića, u produkciji Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice.

Skip to content