Grad Osijek domaćin sajma vina, delicija i ugodnog življenja – WineOS-a

Objavljeno: 14.01.2022

Grad Osijek nastavlja s domaćinstvima velikih manifestacija. Ovog puta pred nama je sajam vina, delicija i ugodnog življenja koji se po sedmi put održava u Osijeku, popularni WineOS. Ovo eno-gastro bogatstvo, ne samo našeg kraja, održat će se 28. i 29. siječnja 2022. u Sportskoj dvorani Gradski vrt gdje će se ponovno okupiti vodeći proizvođači vina i delicija koji će posjetiteljima osigurati nezaboravan doživljaj. Sve to je najavljeno na današnjoj konferenciji za javnost na kojoj su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Jurić, predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek, voditelj radionica i član Organizacijskog odbora WineOS-a Željko Garmaz te predsjednik Udruge “Dekanter” Boris Ocić.

U ime glavnog organizatora Udruge “Dekanter” obratio se njezin predsjednik Boris Ocić. Podsjetio je da je prošle godine sajam otkazan zbog epidemioloških razloga, no da će ove godine to itekako nadoknadit te je najavio više od stotinu izlagača kako domaćih tako i stranih, i poseban gastro događaj – gala večeru, dan prije početka sajma u hotelu Waldinger, na kojoj će kuhati nositelj Michelinove zvjezdice Goran Kočiš. Bit će tu i velik izbor radionica i masterclass-ova, a ono što će biti najviše zastupljeno su upravo naša, lokalna vina u čemu će značajnu ulogu imati Udruga Graševina Croatica. Zbog te suradnje u prvi plan će ove godine biti stavljena sorta graševina.

Važnost ovog cjelokupnog događaja naglasio je zamjenik gradonačelnika Vulin. “Riječ je o festivalu koji privlači velik broj posjetitelja i generira razvoj turizma, kao izuzetno važne grane gospodarstva. Izvan turističke sezone, upravo ovakvi sadržaji, s bogatom eno i gastro ponudom mogu biti razlog dolaska u destinaciju. Tu svakako imamo što pokazati, a osim hrane, posljednjih nekoliko godina sve je snažnija i kvalitetnija ponuda vina što je veliki potencijal razvoja turizma našeg kraja. Upravo zbog toga, Grad Osijek je siguran i pouzdan partner ovakvim manifestacijama, a uvjeren sam da će u budućim godinama rasti i postati jedan od brendova našeg grada”, rekao je Vulin.

Da se WineOS festival nametnuo kao vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i Budimpešte rekla je pročelnica Roth. “U sklopu projekta „Hrvatska 365“ rađeno je istraživanje koje je pokazalo da su vino i hrana treći motiv dolaska turista u destinaciju, posebno u kontinentalnim dijelovima i izvan sezone. Ono što je iznimno važno kod ovog festivala je da povezuje goste i proizvođače vina te da nudi edukativan sadržaj putem različitih radionica i predavanja”, rekla je Roth.

Naravno, sve će biti održano uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pa organizatori upozoravaju sve posjetitelje da je za ulaz na sajam potrebna važeća COVID potvrda.

Skip to content