Grad osigurao 40-ak novih radnih mjesta za učitelje razredne nastave

Objavljeno: 31.08.2018

Na konferenciji su, ono na čemu se u Gradskoj upravi naporno radilo, predstavili zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić te pomoćnik pročelnika Davor Brust. Glavna tema bio je produženi boravak u osnovnim školama na području grada Osijeka tijekom školske godine 2018./2019.
Tako će od prvog dana škola, točnije 3. rujna 2018., započeti produženi boravak čije će radno vrijeme biti od 7 do 17 sati od ponedjeljka do petka. Do sada su učitelji u produženom boravku radili na pola radnog vremena, a ono što nova školska godina donosi je puno radno vrijeme s potpisivanje ugovora sa školom na neodređeno. Na taj će način učiteljice koje rade u produženom boravku biti u potpunosti ravnopravne s učiteljicama razredne nastave. Kako je zamjenica gradonačelnika najavila, Grad Osijek će dosadašnja dva milijuna kuna povećati na četiri kako bi osigurao plaće učiteljicama produženog boravka. U financijskim izdatcima za ovu novost sudjelovat će i roditelji koji su svojim odobravanjem na anketi provedenoj u proljeće pristali plaćati produženi boravak sa 100 kuna mjesečno te, kao i prošle godine, plaćati topli obrok dnevno između 14 i 16 kuna. Najavljena je i nova kurikularna reforma koja će biti jednaka za sve učiteljice produženog boravka, a koja je trenutno u fazi izrade, kako je objasnio pročelnik Alerić. Uzimajući u obzir da podatak o roditeljskom sudjelovanju u plaćanju produženog boravka i dalje kod nekih nailazi na neodobravanje, pomoćnik pročelnika usporedio je cijene u Osijeku sa cijenama u Splitu i Zagrebu, gdje su ti iznosi puno veći. Primjerice, roditelji će produženi boravak za dijete od 1. do 3. razreda u Zagrebu platiti 200,00 kuna, dok će za dijete koje je učenik 4. razreda platiti 350,00 kuna plus topli obrok. U Splitu se taj iznos, s troškovima toplog obroka, penje i do 750 kuna.
Podatak da se broj grupa djece sa 35 povećao na 42, što je, uzme li se u obzir da grupa ima 20-ak djece, povećanje za oko 140 djece, govori da je ovakav model produženog boravka naišao na odobravanje mnogih roditelja na obostrano zadovoljstvo njih i učiteljica koje očekuje puno radno vrijeme.

Skip to content