Grad donirao dva nova računala Domu za starije i nemoćne osobe

Objavljeno: 07.12.2018

Pored uobičajenih funkcija, na računalima je instalirana i info točka istoimenog projekta, odnosno korisnici Doma moći će svakodnevno pratiti vrijednosti alergenog peluda u zraku na području Osijeka.
Uz sufinanciranje INTERREG IPA prekograničnog programa suradnje Hrvatske i Srbije, projektnih partnera i Pokrajinskog sekretarijata za financije Autonomne Pokrajine Vojvodine, RealForAll projekt nabavio je i instalirao u Novom Sadu i Osijeku dva uređaja RAPID-e Švicarskog proizvođača PLAIR koji kontinuirano uzorkuju zrak s isključenim aerosolima i analiziraju njihov spektralni odaziv. Za razliku od identifikacije zasnovane na mikroskopskoj analizi čestica koja je naporna i dugotrajna, identifikacija peludi se zasniva na klasifikaciji čestica putem „deep learning“ algoritama čime se omogućuje dostupnost informacije u realnom vremenu kao i satnu rezoluciju.
Do početka sezone alergenog peluda u 2019. projektni tim će raditi na optimalizaciji i kalibraciji algoritama za indentifikaciju ukupnog broja peludnih zrna kao i peludi breze, trava i ambrozije koji su najznačajniji uzročnici sezonskih alergija u regiji.
Vrijednost kupljenog mjernog uređaja je 1.200.000,00 kn sa PDV-om financiranog u cijelosti iz EU sredstava, čime se Osijek smjestio na kartu Europe kao jedini grad u Hrvatskoj i zajedno s Novim Sadom kao rijetki gradovi u ovome dijelu Europe s ovakvom naprednom tehnologijom.
Realizacijom ovog projekta modernizirat će se i poboljšati kvaliteta javno-zdravstvene djelatnosti u prekograničnom području. Uvođenjem mjerenja koncentracije peludi alergenih biljaka u stvarnom vremenu osigurati će se praćenje alergena u zraku. Razvijanjem naprednih matematičkih modela kroz projekt će se stvoriti prognostičke najave i stvaranje zajedničke platforme za informiranje građana.
Naknadno će biti provedene i edukativne radionice uz sudjelovanje liječnika alergologa kako bi se kvalitetnije i učinkovitije mogli služiti prednostima ovog programa.

Tom prigodom Dom je danas posjetio prvi potpredsjednik Gradskog vijeća mr.sc. Drago Šerić, istaknuvši kako je Grad Osijek i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je nedavno također posjetio ovu ustanovu koja skrbi o građanima treće životne dobi, ispunio svoje obećanje korisnicima Doma te im darovao dva nova računala za njihovu informatičku sobu.
Stanari su zahvalili potpredsjedniku Gradskog vijeća na brizi za njihove potrebe, kako u ovom, tako i u svim ranijim projektima koji im podižu kvalitetu života..

Skip to content