Gospodarski centar OBŽ i Proljetni sajam otvaraju se 21. travnja

Objavljeno: 30.03.2023

U osječkoj južnoj gospodarskoj zoni niknuo je novi stanar – Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, kao novi prostor za održavanje sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti. Službeno će biti otvoren 21. travnja, a prva manifestacija u novom objektu bit će osječki Proljetni sajam koji će se održati od 21. do 23. travnja ove godine.

Izvijestili su to u četvrtak na konferenciji za novinare župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

Župan Anušić rekao je kako će novi objekt biti središte svih gospodarskih aktivnosti u županiji, i to ne samo sajmova nego i poslovnih sastanaka, konferencija te okupljanja svih koji gospodarstvom i poduzetništvom podižu kvalitetu života na ovom području.

– Ukupna vrijednost objekta je 71 milijun kuna, od čega je 45 milijuna kuna financirano europskim sredstvima, 9,8 milijuna kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 17 milijuna kuna sredstva Osječko-baranjske županije. Zemljište na kojem je izgrađen, vrijedno 25 milijuna kuna, Grad Osijek je darovao Županiji, čime je postao njezin partner u izgradnji – podsjetio je i najavio kako će se projekt GC-a nastaviti u drugoj fazi, u kojoj je predviđena izgradnja poslovnog tornja, velikih izložbenih hala i popratnih sadržaja.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković istaknula je kako je Osijek ovim kapitalnim gospodarskim projektom dobio sajamski prostor kakav najveći grad istoka Hrvatske i zaslužuje.

– Grad Osijek je od samog početka projekt prepoznao kao strateški važan te smo kao partner Osječko-baranjskoj županiji darovali zemljište na kojem je Gospodarski centar izgrađen. Sigurni smo da će ovaj prostor dati dodanu vrijednost razvoju gospodarstva Hrvatske te potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Ovo je jedinstvena prilika da poduzetnici dobiju sve važne informacije na jednom mjestu te da povećaju svoju tržišnu konkurentnost i predstave svoje proizvode – istaknula je zamjenica gradonačelnika Crnković i čestitala županu Anušiću na realizaciji projekta.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović najavila je kako će na Proljetnom sajmu, uz ostale, nastupiti renomirane tvrtke kao što su Saponia, Kandit, Žito, Nexe, Podravka, Belje, DS Smith te značajan broj manjih tvrtki, koje su i do sada izlagale na sajmovima, kao i neke koje se do sada nisu pojavljivale.

Dodala je da će sudjelovati i institucije kao što su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski zavod za zapošljavanja, HAMAG Bicro kao i Talijansko hrvatska gospodarska komora, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, Trgovinska i industrijska komora Pecs-Baranya, Regionalna privredna komora Sombor i Novi Sad te Kantonalna privredna komora Tuzla. Sajam je i međunarodni, na kojima će uz domaće poduzetnike i obrtnike nastupati i gosti iz Njemačke, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

S obzirom na to da je Gospodarski centar koncipiran tako da se može koristiti polivalentno, već sada postoje upiti poduzetnika za organiziranjem određenih poslovnih, gospodarskih i kongresnih događanja između sajamskih aktivnosti – zaključila je Katavić-Milardović.

Skip to content