Generalni konzul Mađarske u posjetu gradonačelniku Osijeka

Objavljeno: 06.07.2021

Generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik došao je danas u posjet gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću. S obzirom na to da Grad Osijek ima izvrsne odnose sa svojim nacionalnim manjinama, konzul Fuzik odlučio je nastaviti tu tradiciju prijateljskom gestom posjeta novome gradonačelniku Osijeka. Izvijestio ga je pritom o željama i planovima konzulata pripadnika mađarske nacionalne manjine, ali i mađarske vlade, vezanima uz Grad Osijek.

– Grad Osijek ima jako dobru suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće, ali i udruge čiji članovi njeguju mađarski jezik, kulturu i običaje. Dva mađarska grada su i gradovi prijatelji Osijeka, Pečuh i Budimpešta XIII. okrug koji dodatno stvaraju jednu povezanost i prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske – istaknuo je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

Koliko je Mađarskoj važno da što više poboljša uvjete života Mađarima u Osijeku, govori i činjenica da je u Osijeku otvoren Generalni konzulat i Prosvjetno-kulturni centar Mađara, no konzul je prigodom posjeta istaknuo i neke od nekretnina čiji su vlasnici:

– U tijeku je renovacija zgrade na adresi Istarska ulica 2 koja će se završiti tijekom naredna dva tjedna. Mađarska vlada će tu nekretninu ustupiti na besplatno korištenje Demokratskoj zajednici Mađara u Hrvatskoj koja će tamo smjestiti pojedine svoje udruge i djelovati kroz određene urede – rekao je konzul Fuzik, te dodao kako se Mađarska sprema renovirati i nekadašnju Ugostiteljsku školu u kojoj bi trebao biti smješten Generalni konzulat Mađarske u Osijeku.

Gradonačelnik i konzul dotakli su se i drugih tema u okviru kojih je istaknut i zajednički cilj vezan uz jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje projekata prekogranične suradnje, ali i želja da se što prije završi novi stadion NK Osijeka.

 

Skip to content