Gdje Drava ljubi Dunav: 19. regata Osijek – Aljmaš

Objavljeno: 14.09.2019

Iz osječke Zimske luke danas su se, tradicionalno, 19. godinu zaredom, prema ušću Drave u Dunav uputila plovila s osječkim motonautičarima i njihovim gostima. Riječ je o regati Osijek-Aljmaš koju organizira Motonautički klub Drava iz Osijeka, a uoči isplovljavanja potpisana je i Povelja o prijateljstvu i suradnji između Motonautičkog kluba Drava Osijek i Nautičkog kluba Gornje Podunavlje iz Sombora. Sudionike regate i njihove goste pozdravila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

-Čast mi je naše prijatelje, goste i sve zaljubljenike u motonautiku pozdraviti uime gradonačelnika Ivana Vrkića i Grada Osijeka. U dugoj tradiciji našeg osječkog motonautičkog kluba koji je jedan od najstarijih u europskim riječnim gradovima i koji postoji od 1947. godine, nastalo je puno prijateljstava. Jedno od njih, okrunili smo danas potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji između MNK Drava Osijek i naših prijatelja iz Sombora, NK Gornje Podunavlje. Osim što ovom poveljom na simboličan način promičemo prijateljstvo naših motonautičara, promičemo i motonautiku kao sport te još jednu lijepu turističku priču Osijeka – naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Predsjednici oba motonautička kluba, Zlatko Toth i Stipan Lukšić izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem Povelje te istaknuli kako će i nadalje nastaviti njegovati tradiciju zajedničkih sudjelovanja na brojnim regatama na području Drave i Dunava.
Svi koji su grad doživjeli s Drave znaju da je poseban osjećaj ploviti rijekom, uz obale grada te uz sve prirodne ljepote kojima je okružen – do ušća Drave u Dunav.

-Rijeke povezuju i obale i ljude, a ovo je još jedan način na koji do punog izražaja dolazi ljepota našeg grada, koju Osječanke i Osječani znaju cijeniti i u njoj uživati i zato mi je posebno zadovoljstvo biti dijelom ove sportske i turističke, riječne priče koja je, uz druženje svih sudionika i puno više od toga, zaključila je Žana Gamoš.

Inače, regata Osijek – Aljmaš uobičajeno se održava u lipnju, ali je ovogodišnja plovidba, zbog visokog vodostaja, bila odgođena. Tako je današnje sunčano rujansko prijepodne okupilo u Zimskoj luci zaljubljenike u Dravu i motonautiku koji su se s 87 plovila uputili prema ušću Drave u Dunav gdje su položili vijence za sve branitelje i civile poginule u Domovinskom ratu.

Skip to content