Gamoš ponudila pomoć onima koji se ne snalaze u planiranju projekata

Objavljeno: 06.03.2020

U okviru Regionalnih dana EU fondova danas su u Osijeku održana stručna predavanja i radionice na temu europskih strukturnih fondova, kao i panel diskusija o razvoju Osijeka kroz fondove EU na kojoj je sudjelovala i Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

U pozdravnom govoru prilikom svečanoga otvorenja programa Gamoš je podsjetila kako Grad Osijek ima respektabilnu listu uspješno provedenih i započetih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, pri čemu je kao najvažnije istaknula nedavno završeni projekt revitalizacije Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, koji je ujedno začetak revitalizacije cijele Tvrđe, zatim IT park, Centar za posjetitelje i Gospodarski centar.

Podsjetila je i na to da, kada je riječ o ITU programima i Urbanoj aglomeraciji, Grad Osijek upravlja urbanom aglomeracijom koja je najuspješnija na razini cijele države glede raspisa poziva i ugovaranja projekata u okviru ITU mehanizma, a uspješnost Osijeka potvrdio je i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr. sc. Davor Huška, koji je podcrtao da ga ta činjenica posebno veseli s obzirom na to da je Slavonac i da je svoje studentske dane proveo u Osijeku.

Na upit novinara o aktualnoj situaciji u svezi s Gospodarskim centrom, Gamoš je naglasila kako igrokazi i akrobacije pojedinih partnera Urbane aglomeracije Osijek neće utjecati na provedbu osječkih strateških projekata – IT parka i Gospodarskog centra, te kako će Grad Osijek zbog iznesenih neistina i dezinformacija na nedavnom skupu održanom u prostorijama Osječko-baranjske županije, ubuduće pripaziti koga bira za partnera. Ponudila je potom iskustvo i znanje stručnih službi Grada Osijeka onima koji nisu tako dobri u planiranju projekata i koji za svoje neuspjehe krive druge.

O cijeloj situaciji progovorila je i pročelnica za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević, istaknuvši kako vjeruje da je ovo samo jedan sporadični incident koji ipak neće ugroziti projekte.
– Nadamo se da će ljudi koji su instruirali a i ovi koji su instruirani biti dovoljno mudri da shvate kako je ovaj program donio puno toga dobroga, ne samo Gradu Osijeku nego i svima koji sudjeluju u našoj urbanoj aglomeraciji. (…) Svoj pravorijek će dati nadležno ministarstvo ali isto tako i Europska komisija koja će biti vrlo zainteresirana da čuje za ovaj slučaj – dodala je Mlinarević.

– Unatoč ovom slučaju, Grad Osijek već je spreman za novu perspektivu 2021.-2027. u kojoj prvenstveno očekuje podršku za nastavak trenutno započetih projekata, ali i iskorake u području novih tehnologija, inovacija, digitalizacije, pametnih rješenja za Osijek te brige za zaštitu okoliša i ublažavanje posljedica klimatskih promjena – zaključila je Gamoš.

Inače, sajam EU fondova održat će se 7. ožujka od 10 do 14 sati na Trgu Svetoga Trojstva, a posjetitelji će se moći upoznati s brojnim domaćim proizvođačima, poduzetnicima, organizacijama i institucijama koji su svoje poslovanje unaprijedili uz pomoć sredstava iz EU fondova.

Skip to content