From Start Up Nation to Smart Up Nation – izraelska iskustva u Osijeku

Objavljeno: 20.11.2019

From Start Up Nation to Smart Up Nation – naziv je predavanja koje je u organizaciji Grada Osijeka i Ekonomskog fakulteta održao veleposlanik Države Izrael, Njegova Ekselencija Ilan Mor. Riječ je o koraku prema uspostavi tješnje suradnje započete nakon nastupnog posjeta izraelskog veleposlanika Osijeku krajem rujna, a zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izrazio je zadovoljstvo s obzirom da je Izrael jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta.

-Prva su zemlja po ulaganju u istraživanja i razvoj u odnosu na BDP s više od 4,2 posto, dok je primjerice Hrvatska na 0,8 posto. Imaju jedan od najvećih broja dobivenih patenata, najveći broj uspješnih tehnoloških start-upova i isto tako, što im ide u prilog, omjer znanstvenika i tehničkog osoblja na 10 tisuća stanovnika jedan je od najvećih u svijetu. Upravo stoga, mi kao Osijek, s obzirom na razvoj naše ICT industrije te okolice Osijeka kao poljoprivrednog kraja, kao i uz sve što Grad Osijek poduzima kako bi podupro naše poduzetnike, vjerujem da iskustva Izraela mogu pomoći u daljnjem gospodarskom, odnosno poduzetničkom razvoju osječkih tvrtki, ali i budućih poduzetnika koji su sada još uvijek studenti na našim fakultetima. – kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Veleposlanik Države Izrael Njegova Ekselencija Ilan Mor, naglasio je kako je Izrael u svijetu poznat kao start-up nacija inovacija, zbog čega se rado odazvao pozivu, podijeliti izraelska iskustva, načela i vrijednosti koje su im omogućile razvoj potencijala i stvaranje inovacija.
-U čemu je tajna da je Izrael postao vodeća sila u području inovativnosti, visoke tehnologije, cyber-sigurnosti, agrotehnologija, biotehnologija i sličnog?! Ovdje sam da bih prezentirao te naše tzv. „tajne“, ali ne da bih samo pokazao kako smo dobri – jer znamo da smo dobri, već kako možemo biti izvor nadahnuća studentima i onima koji su zainteresirani za inovacije na dobrobit Osijeka, Hrvatske, čovječanstva. Želimo biti izvor tog nadahnuća, inspiracije za njih, podijeliti s njima naša iskustva s nadom da će ih usvojiti, da ćemo ih potaknuti i da će jednog dana doći u Izrael pronaći tvrtke, kompanije i start-upove, odnosno partnere s kojima bi započeli poslovnu suradnju. Potencijal ljudskih kapaciteta u Hrvatskoj je dobar, kao i ljudski potencijal u Izraelu i ako ih spojimo, to je win-win situacija. – rekao je izraelski veleposlanik.

Tijekom predavanja, Njegova Ekselencija Ilan Mor približio je zainteresiranima primjere inovacija koje su krenule iz Izraela i koje čine svijet boljim. Od cherry rajčica i USB memory sticka, preko sustava ‘camera-in-a pill’ koji se koristi u medicinskoj dijagnostici, WAZE-a koji je sličan GPS aplikaciji i pronalazi najkraći, najsigurniji i najbolji put, ali i brojnih rješenja s područja cyber-sigurnosti s kojima je Izrael među najboljima na svijetu.
– Kako smo postali nacija inovacija i start-upova? O tome ću više reći na predavanju, ali jedan od važnih razloga je – što nismo imali alternativu. Smješteni smo na Bliskom istoku, okruženi neprijateljima, nemamo prirodnih izvora poput nafte – tako smo morali naći rješenja kako bismo stvorili nešto ni iz čega. To je jedno od najvažnijih načela kojim se vodi Izrael. To je naš dom, Izrael je moj dom. Zbog mnogo neprijatelja, zbog nedostatka prirodnih izvora jer je pola zemlje pustinja bez dovoljno vode – što je alternativa – spakirati stvari i otići?! To je zemlja naših predaka i naša domovina te smo morali upotrijebiti najbolje izvore koje imamo – a to je ljudski potencijal. – istaknuo je veleposlanik Njegova Ekselencija Ilan Mor, dodajući kako Izrael danas ulaže nešto više od 4 posto BDP-a u istraživanja i razvoj te 8 posto u obrazovanje.
-Nije stvar u tome da smo dobri – dobri smo, ali nismo najbolji jer imamo i problema, no nema zemlje koja ih nema. Ali naš je fokus – biti najbolji jer neće to netko drugi učiniti za nas. Činimo sami i činimo za sebe. – rekao je veleposlanik Države Izrael.

Inače, na početku predavanja, veleposlanik Države Izrael nekoliko je riječi posvetio i nedavno preminulom dvostrukom oskarovcu i počasnom građaninu grada Osijeka Branku Lustigu.
-Vjerujem da ste ponosni na njega i njegovu ostavštinu, kao i ostali u Hrvatskoj i drago mi je što ćete pokrenuti inicijativu kako biste mu posvetili jednu ulicu te na taj način sačuvali njegovu baštinu. Posebice jer je Osijek grad u kojem je rođen. Hvala zamjeniku gradonačelnika na tom prijedlogu i hvala Osijeku. – poručio Ilan Mor.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika, nakon predavanja koje je održao veleposlanik Države Izrael, idući zajednički korak puno je zahtjevniji.
-Veleposlanik je otvorio mogućnost bilateralnog susreta poduzetnika iz Izraela i Osijeka. Takav bi susret ujedno otvorio i nove mogućnosti razvoja ideja, vizija i suradnje, a to nam je zajednički cilj.– zaključio je Boris Piližota.

Skip to content