Gradonačelnik Radić i župan Anušić primili francuskog veleposlanika

Objavljeno: 16.03.2022

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić primili su u srijedu u sjedištu Osječko-baranjske županije francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Gaëla François Veyssièrea.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu te o raseljenim osobama iz Ukrajine, ali i o mogućnostima međusobne suradnje na više područja, ponajprije gospodarstva.

Župan Ivan Anušić izvijestio je veleposlanika kako su trenutačno na području Osječko-baranjske županije u cijelosti zbrinute 243 raseljene osobe iz Ukrajine. Prema županovim riječima, francuski veleposlanik ponudio je operativnu, financijsku i savjetodavnu pomoć oko njihovog zbrinjavanja na području Osječko-baranjske županije, te će na ovu temu s Francuskom nastaviti održavati koordinacije.

Osječki gradonačelnik Radić rekao je kako su Osječko-baranjska županija i Grad Osijek od prvoga dana spremni za prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine. Radić je podsjetio kako u Osijeku od 1987. godine djeluje Francuska alijansa Osijek, koja je najstarija u Hrvatskoj, a koju Grad Osijek financira kroz program javnih potreba u kulturi.

– Što se tiče gospodarskih tema, dotakli smo se demografske i gospodarske obnove u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji u posljednjih godinu dana. Razgovarali smo o potencijalnim investitorima, modernizaciji tramvajske infrastrukture i Zoni Nemetin u kojoj smo investitore oslobodili komunalnog doprinosa – rekao je Radić.

Gradonačelnik je izrazio uvjerenje kako će po završetku koridora Vc i modernizacije Zračne luke Osijek, Zona Nemetin kao velika i strateški dobro smještena gospodarska zona biti atraktivnija potencijalnim francuskim investitorima.

Veleposlanik Veyssière kazao je kako se jučer sastao i s premijerom Andrejom Plenković te da se razgovaralo o učvršćivanju partnerstva između Francuske i Hrvatske glede krize uzrokovane ratom u Ukrajini. Dodao je kako će Francuska primiti oko 100.000 raseljenih osoba iz Ukrajine, te da je po tom pitanju važna suradnja s Hrvatskom.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo što na području Osijeka vrlo aktivno djeluje Francuska alijansa, napominjući kako će ove godine proslaviti 125. obljetnicu.

Govoreći o unaprjeđenju gospodarske suradnje između dvaju zemalja, veleposlanik je istaknuo značajnu gospodarsku aktivnost francuske tvrtke ATOS na području Osijeka, a posebno su ga zanimali i uvjeti za investitore u osječkom IT parku.

Skip to content