Fotografije, jazz i film u znak tri prijateljstva

Objavljeno: 29.06.2019

„Pforzheim – 25 godina prijateljstva“ naziv je izložbe fotografija koja je u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti Osijek otvorena u okviru programa proslave Dana zaštitnika grada Osijeka, svetih Petra i Pavla. U toj je prigodi, na jubilarnoj i okrugloj obljetnici prijateljstva, Grad Osijek zahvalio i izaslanstvima još dva grada – talijanskoj Vicenzi te australskom Canada Bayu.

Izložene fotografije snimili su građani Pforzheima, želeći Osječanima približiti ljepote svoga grada, a gradonačelnik Peter Boch istaknuo je kako mu je čast proslaviti 25 godina prijateljstva te predstaviti svoj grad u secesijskom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.
-Sad smo već 25 godina i službeno partnerski gradovi iako prvi kontakti sežu i više od 40 godina unatrag kada je Visoka škola u Pforzheimu sklopila partnerstvo s osječkim Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera kroz suradnju ekonomskih fakulteta. I tijekom Domovinskog rata Pforzheim je pružio ruku Osijeku i u tim teškim vremenima nastale su brojne osobne veze koje kao prijateljstva traju i danas. – podsjetio je gradonačelnik Pforzheima posebno se osvrnuvši na sadašnju povezanost tri grada.

– Osim Osijeka, naš je grad prijatelj i Vicenza koja je ujedno i sama partner i prijatelj i gradu Osijeku, a to pokazuje šire umrežavanje i podržavanje europskih gradova. Cilj je našeg zajedničkog EU projekta „Jaki za Europu“ dodatno produbiti te odnose. Prijateljstvu Osijeka i Pforzheima i u sljedećih 25 godina želim uspješan razvitak kako bismo zajedno stvarali mirnu i ujedinjenu Europu – kazao je Peter Boch.

U dvorišnom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti nastupio je i jazz trio studenata glazbene akademije „A. Pedrollo“ iz Vicenze dok je na pet godina prijateljstva zahvalio izaslanik gradonačelnika Vicenze i vijećnik Leonardo de Marzo.
– Naš gradonačelnik nije došao jer danas ima rođendan, ali mogu izraziti zadovoljstvo što sam prvi puta u Osijeku i što su tu naši zajednički prijatelji iz Pforzheima. Čast je biti dijelom inicijative, suradnje i ujedinjenja gradova Europe. Hvala na partnerstvu Gradu Osijeku, ali i svim vašim gradovima prijateljima – istaknuo je Leonardo de Marzo.

Australski film Satellite Boy, Osječani su imali prigodu pogledati na velikom platnu u Perivoju kralja Tomislava, a zadovoljstvo prijateljstvom koje godinu dana povezuje Osijek i australski Canada Bay izrazio je gradonačelnik toga grada Angelo Tsirekas.
-Imamo prigodu razgovarati o mogućnostima dodatnog razvijanja naših odnosa, kako onih između Australije i Hrvatske, tako i ovih između Osijeka i Canada Baya. Drago mi je vidjeti koliko Vam dugo traju prijateljstva i radujem se što i mi imamo prigodu graditi takvu suradnju. – rekao je Angelo Tsirekas.

Svečanom susretu gradova prijatelja nazočili su i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu Hrvoje Petrušić, izaslanica veleposlanice Australije Dijana Grahovac te izaslanstvo poljskog grada Czestochowa koji zajedno s Pforzheimom, Vicenzom i Osijekom sudjeluje u zajedničkom EU projektu.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je važnost povezivanja gradova i njihovih građana.
-Bogat si onoliko koliko prijatelja imaš, a Osijek ovim značajnim obljetnicama potvrđuje kako suradnja i prijateljstva s drugim gradovima sežu u prošlost, ali i otvaraju nova poglavlja kroz zajedničke projekte. Drago nam je biti dio te obitelji te kroz zajedničke vrijednosti dodatno razvijati potencijale kojima je cilj nadograditi i živote građana prijateljskih gradova. – kazao je Boris Piližota dodajući kako su u tome ključni suradnja, partnerstva i sinergija.

-Grad Osijek zahvaljuje svim svojim gradovima prijateljima, posebice Pforzheimu s kojim slavi 25 godina prijateljstva, Vicenzi s kojom broji pet godina prijateljstva te Canada Bayu s kojim je prije godinu dana uspostavljen most prijateljstva, ali svaki od tih gradova nosi svoja iskustva te zajednički otvaramo nova poglavlja. – naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka zahvalivši i ravnatelju Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Eduardu Hudolinu na ustupljenom dvorišnom prostoru secesijskog bisera Osijeka u kojem je održan svečani susret gradova prijatelja.

Skip to content