Fondom za aktivno građanstvo upravlja osječka Slagalica

Objavljeno: 13.03.2020

Iz sredstava Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma osigurano je osam i pol milijuna eura za program promicanja demokracije, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, socijalne pravde, podrške ranjivim skupinama, zaštite okoliša i klimatskih promjena. Fondom za aktivno građanstvo upravljat će osječka Zaklada Slagalica u konzorciju sa Zakladom Solidarna, Udrugom SMART i Centrom za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija.

Tim povodom je u Osijeku 12. ožujka održana uvodna konferencija Fonda, a uz predstavnike civilnoga sektora, konferenciji su nazočili i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš koja je Slagalici uputila svesrdne čestitke na izvanrednom radu. O toj temi Gamoš se oglasila i na svojoj Facebook stranici te poručila:

-Civilno društvo zadnjih se nekoliko godina suočava sa smanjenim prostorom ostvarivanja javne podrške u područjima ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, socijalne pravde, demokracije i jačanja kapaciteta civilnog društva općenito. Iako organizacije civilnog društva usmjeravaju, vode, korigiraju i što je najvažnije upozoravaju na stanje društva, često ih se nezasluženo zanemaruje i njihov rad ne vrednuje kako i koliko to zaslužuju. Vjerujem da će Slagalica s partnerima Fond iskoristiti za nove napredne ideje s ciljem smanjenja društvenih i gospodarskih nejednakosti.

 

Inače, sredstva Fonda programirana su za projekte različitih opsega, od 15 tisuća pa sve do 150 tisuća eura, a korisnici su, uz Hrvatsku, još 15 zemalja Centralne i Istočne Europe. Novost u Hrvatskoj je i fond za ad hoc akcijske projekte koji traže hitan odgovor te će se o dodjeli tih sredstava odlučivati skraćenim postupkom.

 

Skip to content