Festival Secesije Osijek

Objavljeno: 11.12.2019

Raznovrstan program očekuje sve posjetitelje Festivala secesije Osijek, koji se u najljepšim dijelovima grada na Dravi održava od 13. do 16. prosinca. Riječ je o festivalu koji s fokusom na specifičan stilski pravac približava arhitekturu i dizajn, umjetnost i kulturnu baštinu te život i svakodnevicu jednog vremena, koje je ostavilo neizbrisiv trag na ovim prostorima. Secesija je utjecala na izgled i cjelokupan identitet grada Osijeka, koji sada, kako bi propisno odao počast ovom umjetničkom pravcu – organizira izložbe, koncerte, predstave, predavanja, radionice, projekcije i stručna vodstva po secesijskim ulicama i objektima.

Otvorenje na otvorenom

Tako će od Sakuntalinog parka, preko zgrada Kina Urania i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, kroz prostranu Europsku aveniju pa sve do Muzeja Slavonije i novootvorene Stare pekare u Tvrđi, svaki posjetitelj Festivala secesije pronaći nešto za sebe.
Otvorenje festivala održat će se u paviljonu Sakuntalinog parka uz prigodnu glazbenu točku, nakon koje će se posjetitelji ugrijati na izložbi pohvaljenih i nagrađenih fotografija s fotonatječaja projekta SOS secesija – secesija Osijeka i Subotice, koja će se održati u prostorijama GISKO-a. Potom će radovi osječkih fotografa, Domagoja i Marina Topića, biti postavljeni u Sakuntalinom parku, gdje će svi posjetitelji imati priliku prošetati kroz prikaze secesije Osijeka i Subotice, nakon čega ih u obližnjem Kinu Urania čeka arhitektica Danijela Lovoković, koja će na interaktivnom predavanju predstaviti primjere dobre prakse prenamjene secesijskih prostorija i objekata. Po završetku predavanja, Kino Urania će postati i svojevrstan vremeplov jer će u sklopu programa „Film u vrijeme secesije“ biti prikazani nijemi filmovi koji su obilježili početak same kinematografije na prijelazu stoljeća.

Sadržajna subota, opuštena nedjelja i zatvaranje u Staroj pekari

Subota će biti najsadržajniji dan osječkog Festivala secesije jer već u prijepodnevnim satima počinje radionica o novom pristupu interpretacije baštine, koju će u Kafanici Osijek u Tvrđi voditi Jesenka Ricl, predsjednica Crocultoura – Hrvatskog društva kulturnog turizma, inače i članica Europske organizacije za interpretaciju baštine (Interpret Europe). Istovremeno će u Muzeju Slavonije akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac polaznicima svoje radionice približiti osnove dizajna secesijskog nakita, kojemu će oni potom dati i vlastiti potpis.

Od Sakuntalinog parka kroz Europsku aveniju – tako će izgledati subotnja secesijska šetnja s osječkim povjesničarom umjetnosti, Grgurom Markom Ivankovićem, koji će zanimljivim pričama posjetitelje festivala uvući u doba secesije, dok će im već u poslijepodnevnim satima sopranistice Anja Papa i Iva Herman, u pratnji Ante Blaževića na klaviru, približiti glazbu secesijskih salona u zapanjujućoj dvorani Odvjetničkog zbora u Osijeku, gdje će se začuti melodije velikana poput Dore Pejačević, Franza Liszta i Vincenza Bellinija. Nakon koncerta, duh secesije još jednom će oživjeti u Muzeju Slavonije kroz izložbu „Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor“, gdje će kustosica Andreja Šimičić predstaviti bogat fundus Muzeja grada Splita. Subotnju večer će zaokružiti osječka glumica Mira Perić, koja će u GISKO-u izvesti svoju autorsku dramu „Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880.-1966.“, čija je radnja smještena upravo u vremenu secesije.

Nedjeljno prijepodne rezervirano je za ambijentalnu predstavu „Tri točke“, koja će Osječanima i njihovim gostima duž Europske avenije u dva navrata predstaviti povijesne detalje utkane u živote poznatih osječkih obitelji Povischil, Hengl i Sauter, objedinjene u zanimljivom scenariju autorice Nikolina Baškarad.

Finalnog dana festivala, antikvari Zoran i Bojan Balaban u Secesijskoj sobi Stare pekare održat će predavanje o osječkom nasljeđu secesije na kojemu će sudionike upoznati s interijerom secesijske arhitekture te poviješću pojedinih secesijskih predmeta i njihovih poznatih vlasnika. Upravo će se u Staroj pekari potom održati i zatvaranje festivala, nakon kojega će osnaženi duh secesije nastaviti oblikovati osječku svakodnevicu.

Skip to content