FERIT: „Zelena energija: iskustva Slovenije i Hrvatske“

Objavljeno: 13.05.2019

„Zelena energija: iskustva Slovenije i Hrvatske“ naziv je konferencije koja se održava na FERIT-u u okviru programa manifestacije „Dani Slovenije u Slavoniji“ – organizirane već četvrtu godinu zaredom.

Zelena energija, ne samo kao energija budućnosti, nego i kao zajednička poveznica između dvije države, važan je odsječak o kojem stručnjaci mogu razmijeniti i prenijeti pozitivna iskustva.

-Izuzetno mi je drago što smo u Osijeku i što naši stručnjaci razgovaraju na temu Zelene energije jer naše dvije zemlje mogu naučiti puno jedna od druge. Primjerice, Austrija i Češka slično razgovaraju kako bi pronašli najbolji model za transfer energije. Podsjetit ću da je riječ o energiji koja se ne može akumulirati, zbog čega je važno naći pametnu mrežu kojom bi maksimalno iskoristili sve njene prednosti – istaknuo je uvodno ekonomski savjetnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, Bernard Šrajner.

Zelena energija svakako predstavlja budućnost, a Grad Osijek već dugi niz godina kontinuirano provodi projekte održivog razvoja s naglaskom na energetsku učinkovitost i uporabu obnovljivih izvora energije.

-Važno je naglasiti da cijelom projektu pristupamo tako da najprije radimo na povećanju energetske učinkovitosti i sustavnom gospodarenju energijom koje rezultira smanjenjem potrošnje energije. U drugom koraku realiziramo projekte obnovljivih izvora energije koji su usmjereni prema pokrivanju troškova. Najvidljivije je to na postojećim ustanovama poput vrtića i osnovnih škola, ali i u pogledu izgradnje novih škola i vrtića nulte kategorije – naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Zelena energija je tema o kojoj će domaćini i gosti koji izravno sudjeluju u projektima, moći iz prve ruke razmijeniti iskustva kako bi i Slovenija i Slavonija iskoristili svoja znanja na najbolji način. Na novinarski upit kako se osjeća u Osijeku, ekonomski savjetnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, Bernard Šrajner s osmjehom je prokomentirao da je rođen uz Dravu pa se i ovdje osjeća kao doma.

Inače, manifestacija „Dani Slovenije u Slavoniji“ održava se od 10. do 13. svibnja, a uz zelenu energiju ovogodišnji program uključuje teme s područja kulturne baštine, robotike te dodatno povezivanje sa slovenskim gradovima Mariborom i Kranjem čiji su gradonačelnici sa suradnicima ovih dana posjetili Grad Osijek.

Skip to content