Europski projekt o valorizaciji židovske kulturne baštine izvlači pozitivne ishode sa završne konferencije

Objavljeno: 26.05.2021

REDISCOVER – naziv EU projekta u koji je Grad Osijek uključen zajedno s osam gradova Podunavske regije od 2018., označava ponovno otkriće i valorizaciju skrivene židovske baštine Podunavske regije. Projekt traje do polovine 2021. kao dio Transnacionalnog programa Interreg Dunav, koji se većinski financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

27. i 28. travnja uspješno je održana virtualna završna konferencija projekta REDISCOVER s oko 100 sudionika, koju je organizirao Grad Regensburg (Njemačka). Cilj konferencije nije bio samo prikazati rezultate projekta, nego i inicirati intrigirajuće zanimljive rasprave. U dinamičnom talk-showu o “pluraritetu modernog judaizma” četiri međunarodna panelista s vrlo različitim pozadinama bili su u prilici razmijenjivati i dijeliti mišljenja o modernom judaizmu, otvarajući dijalog te promičući toleranciju i jedinstvo u pluralitetu. Publika, a posebno gradski službenici, mogli su steći nove perspektive o dodanoj vrijednosti europskog turizma koji proizilazi iz zajednice zahvaljujući dvama međunarodnim ekspertima o židovskom kulturom turizmu. Interni dio konferencije, partnerski sastanak 28. travnja bio je posvećen analizi projektnih rezultata i partneri su razgovarali o daljnjim strateškim mjerama vezanim uz okolišnu, društvenu i gospodarsku održivost projektnih aktivnosti.
Projekt lokalno ima značajne učinke. Pilot-aktivnosti razvijene su i provedene u bliskoj suradnji s dionicima i Židovskom općinom Osijek. Prezentiran je dio sačuvane židovske baštine Osijeka kroz izložbu “Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka” i materijalnih tragova Židovske općine Osijek te kroz izradu vrtualne šetnje te izložbe, a potom i virtualne šetnje arhitektonske i kulturološke baštine osječkih Židova. Valorizacija dijela te vrijedne baštine provedena je izradom konzervatorskog elaborata i glavnog projekta rekonstrukcije Židovskog groblja u Gornjem gradu, a koje je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro.

Priručnik za valorizaciju židovske kulturne baštine proizašlu iz zajednice

Više o rezultatima projekta REDISCOVER: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rediscover

       

Skip to content