EU fondovi mijenjaju Osijek: Na području grada provode se projekti vrijedni preko milijardu kuna

Objavljeno: 26.11.2021

U organizaciji Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u petak je na Trgu slobode u Osijeku održana manifestacija „EU fondovi mijenjaju Osječko-baranjsku županiju“.

Manifestacija je organizirana u okviru „Dana otvorenih vrata EU projekata“ čiji je cilj najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalne zajednice u raznim područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, turizam, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, zdravstvo. Osim toga, na taj način želi se potaknuti što više korisnika EU projekata da predstave vlastite primjere dobre prakse i ostvarene dobrobiti za Osječko-baranjsku županiju, ali i motivirati buduće potencijalne korisnike EU sredstava.

Županijska razvojna agencija OBŽ tako je predstavila 16 korisnika EU fondova, odnosno 37 projekata koji se provode na području županije. Građanima su na štandovima ponuđeni promidžbeni materijali, no naglasak je bio na iznošenju praktičnih primjera i interaktivnom sudjelovanju posjetitelja kako bi se što vjerodostojnije prikazalo provedene projektne aktivnosti.
Manifestaciju su posjetili i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Velike strateške infrastrukturne projekte ne bismo mogli provoditi bez sredstava Europske unije, a trenutačno se na području grada Osijeka provode projekti preko milijardu kuna. Velika većina tih sredstava je upravo iz fondova EU, a za iduće financijsko razdoblje 2021.-2027. pripremamo mnogobrojne projekte koje ćemo predstaviti 29. studenog na sjednici Gradskog vijeća. Jučer je predstavljen projekt zamjene spojnog vrelovoda vrijedan 78 milijuna kuna, od čega 46 dolazi i fondova EU. Takva sredstva mi samostalno ne bismo mogli izdvojiti, tako da nam fondovi uistinu puno znače. Moramo konstantno tražiti alternativne izvore financiranja kako ne bismo morali koristiti sredstva iz gradskog proračuna i utrošiti ih za neke druge stvari. Grad Osijek je fokusiran na fondove Europske unije i siguran sam da ćemo u narednom razdoblju povući još više sredstava. Naglašavam da je Grad Osijek po svim relevantnim pokazateljima među najuspješnijima u povlačenju sredstava iz Europske unije – izjavio je gradonačelnik Radić.

– Fondovi EU omogućavaju korištenje bespovratnih sredstva, što je jedan od benefita zbog kojih smo i ušli u EU, a da bi uzeli novce koji nam se nude bitno je imati viziju, strategije i pripremljene kvalitetne projekte. Po tom principu u Osječko-baranjskoj županiji radimo već 4,5 godine i sada imamo osigurane projekte ukupne vrijednosti 6,6 milijardi kuna samo za našu županiju. Riječ je o niz velikih projekata koje razvijamo po općinama i gradovima, no u tomu se angažira i sama Županija s vlastitim projektima koje ćemo većinom financirati iz fondova EU. To su Regionalni centar za gospodarenje otpadom, revitalizacija područja OLT-a, I. gimnazija, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar koji radimo zajedno s Gradom Osijekom, kao i niz drugih projekata. Pripremamo i projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek koji će voditi resorno Ministarstvo, no inicijativa je došla od nas. Mogućnosti su ogromne i moramo ih iskoristiti, a u ovom trenutku dobro radimo i naša županija je vodeća među županija u Hrvatskoj po vrijednosti i broju projekata, a u narednom razdoblju bit ćemo još uspješniji – rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnatelj JU ŽRA OBŽ Denis Ćosić naglasio je kako na ovoj manifestaciji korisnici EU sredstava prezentiraju projekte koji mijenjaju našu županiju i Grad Osijek. – Oni su imali viziju i ideju te mogu potaknuti i druge da iz narednog financijskog razdoblja povučemo što više sredstava te na taj način poboljšamo kvalitetu života na ovom području. ŽRA kao regionalni koordinator stoji svima na raspolaganju za novo financijsko razdoblje kroz projekt tehničke pomoći, pa tko ima ideju može se doći kod nas i mi ćemo je uobličiti, prijaviti kroz projekt na fondove EU i kasnije pratiti njegovu provedbu – poručio je Danis Ćosić.

Skip to content