Ericsson Nikola Tesla i FERIT potpisali Sporazum o suradnji i osnovali zajednički istraživački laboratorij

Objavljeno: 06.07.2023

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i osječki Fakultet elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u četvrtak su u Osijeku potpisali Sporazum o suradnji i osnovali zajednički istraživački laboratorij, ključno mjesto za rad stručnjaka na razvoju novih tehnologija.

Sporazum su u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Osijeka dr. sc. Dragana Vulina i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića potpisali dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević.

Kovačević je istaknula da sporazum uključuje različite vidove suradnje i da njime žele ojačati dugogodišnju suradnju investiranjem u zajedničke projekte koji se odnose na razvoj alata za predikciju razvoja mreža, ali i na digitalne transformacijske procese društva u širem smislu. Dodala je da Ericsson Nikola Tesla više desetljeća surađuje s akademskom zajednicom.

– Prošlo je pet godina otkako smo otvorili ovaj razvojno-istraživački centar u Osijeku. Bio je to važan temelj tehnološke, gospodarske i društvene održivosti ne samo ovog kraja, već i cijele zemlje. Snažan rast našeg osječkog razvojno-istraživačkog centra koji danas broji više od sto stručnjaka, većinom inženjera elektrotehnike i računarstva, temelji se na našoj kvaliteti, pouzdanosti i inovativnosti. Širenje postojećih i dobivanje novih odgovornosti ima uporište u neprekidnom razvoju kompetencija i inovativnom pristupu naših zaposlenika u svim poslovnim aktivnostima – poručila je Kovačević.

Dekan FERIT-a Tomislav Matić izrazio je zadovoljstvo partnerstvom i ističući da suradnja FERIT-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla traje već niz godina, a studentima je omogućila pristup najaktualnijim tehnologijama, opremi i praktičnim znanjima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

– Sporazumom koji je danas potpisan otvorene su mogućnosti dodatne suradnje na razvojno-istraživačkim projektima te je olakšan transfer znanja i tehnologija s Fakulteta u gospodarstvo i obratno, što je jedan od bitnih strateških ciljeva FERIT-a. Pristup najnovijim tehnologijama u području telekomunikacija i istraživačkom laboratoriju Ericssona Nikole Tesle, koji će biti na raspolaganju ne samo našim studentima već i znanstvenicima, svakako će biti bitna pretpostavka za osnaživanje znanstveno-istraživačkih kapaciteta te sinergiju u provedbi zajedničkih istraživanja.

Zamjenik gradonačelnika Vulin čestitao je potpisnicima sporazuma napominjući da godinama teže tome da znanstvenoobrazovne institucije sudjeluju i u znanstvenoistraživačkom radu te da rade istraživanje i razvijaju nove tehnologije za tvrtke našega područja.

– Ovo je sjajan primjer kako se to može postići. K tome, kada uključimo i lokalnu samoupravu, u ovom slučaju Grad Osijek, što možemo vidjeti na primjeru gradsko-poduzetničke stipendije koju smo pokrenuli u suradnji s tvrtkama i koja je u mnogo čemu posebna i jedinstvena u Republici Hrvatskoj, vjerujem da možemo postići najbolje rezultate u smislu rasta gospodarstva – kazao je Vulin.

Župan Anušić pozdravio je ulaganje u znanost i kompetencije kao snažan poticaj razvoju grada i županije. Također je naglasio da je ovo snažna poruka za budućnost i putokaz kako upotrebom suvremenih tehnologija možemo graditi dobre preduvjete za razvoj i daljnji gospodarski rast i napredak cijele županije.

– Prije pet godina ovdje su bile zaposlene 22 osobe, a danas ih je više od stotinu, no ono što je ključno, tvrtka se i dalje širi, a kroz njezinu suradnjom s FERIT-om širimo se i mi. Vjerujem kako će ta suradnja biti plodonosna, ključno nam je da surađujemo svi zajedno. U konačnici, OBŽ sudjeluje u razvojnim projektima, sporazumima i prekvalifikacijama i s FERIT-om i s drugim sveučilišnim sastavnicama – rekao je župan.

Skip to content