Ekonomska integracija izbjeglica kroz socijalno poduzetništvo

Objavljeno: 19.03.2021

Na poziv Ministarstva ekonomije Slovenije, Grad Osijek uključio se u projekt „Ekonomska integracija izbjeglica kroz socijalno poduzetništvo“ koji se provodi u okviru Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje – ADRION. Riječ je o projektu kojemu je glavni cilj povećati mogućnosti izbjeglica da postanu aktivni gospodarski akteri i agenti vlastite integracije u pojedinom domaćinskom društvu te time, a kroz stvaranje radnih mjesta i podržavanje osnutka novih poduzeća, doprinesu gospodarskome razvoju toga društva.

Projekt je vrijedan 3,12 milijuna eura, a provodi se u šest zemalja Jadransko-jonske regije: Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Srbiji te u Republici Hrvatskoj. Na taj način stvara se transnacionalno partnerstvo koje će okupiti nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, vladina tijela, nevladine organizacije, socijalne poduzetnike, akademike i izbjeglice u jedan zajednički program – prvi takve vrste u ADRION regiji.

U vrijeme povećanih migracijskih tokova, ekonomska integracija izbjeglica kroz socijalno poduzetništvo prepoznata je kao jedno od glavnih pitanja u prevladavanju izbjegličke krize. Ovim će se projektom, stoga, istražiti postojeće mogućnosti integracije izbjeglica kroz njihovo uključivanje u socijalno poduzetništvo te analizirati praktično iskustvo različitih institucionalnih, nevladinih i gospodarskih čimbenika u svim zemljama sudionicama. Osim toga, ispitat će se postojeće dobre prakse u zemljama Europske unije te ocijeniti mogućnosti njihove primjene u zemljama ADRION regije.

Nositelj projekta je Znanstveno-istraživački centar Koper iz Slovenije, a partneri u projektu su Primorski tehnološki park (Slovenija), talijansko Sveučilište Alma Mater Studiorum – Universita’ di Bologna, Općina Brindisi (Italija), Helensko otvoreno sveučilište (Grčka), Regionalna razvojna agencija Srem (Srbija), Javna ustanova „Razvojna agencija Unsko–sanskog kantona“ (Bosna i Hercegovina) te Grad Osijek.

Uz glavne partnere, projektu su se pridružili i Ministarstvo ekonomije Slovenije, koje je ujedno i prijavitelj projekta, Vladin ured za integraciju migranata Slovenije, Glavni ured za migrantske politike regije Apulia (Italija), Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb regije Emilia Romagna (Italija), Pokrajinski sekretarijat za demografiju i ravnopravnost spolova Srbija, Grad Bihać (BiH), Ministarstvo rada i socijalne politike Unsko – sanskog kantona, Ministarstvo rada i socijalnih usluga Grčke, Grčka razvojna agencija te Osječko–baranjska županija.

Projekt će obuhvatiti 80 izbjeglica – tražitelja azila, zatim 48 predstavnika lokalne uprave, 24 predstavnika regionalne uprave, 12 predstavnika pružatelja javnih usluga, 24 predstavnika interesnih skupina – uključujući i civilni sektor, 18 predstavnika visokoškolskih ustanova te 48 predstavnika malog i srednjeg poduzetništva.

ADRION regija inače predstavlja jednu od najbogatijih regija u Europi u kontekstu kulturne raznolikosti, s izrazitim bogatstvom različitih tradicija, jezika, religija i arhitektonske baštine, a u okviru ovoga projekta doprinijet će se i stvaranju povoljnog okružja za društvene inovacije u regiji, kako bi se prihvatili novi izazovi u kontekstu socijalne uključenosti, borbe protiv siromaštva, integracije migranata u društvo i na tržište rada te ostalih demografskih promjena.

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a provodi se od 1. veljače 2021. do 31. siječnja 2023. godine.

 

Kontakt osobe:

Romano Kristić, pročelnik

Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo

e-pošta: romano.kristic@osijek.hr

 

Inga Dragušica, savjetnik

Ured Gradonačelnika

e-pošta: inga.dragusica@osijek.hr

Skip to content