Uštede na energentima 165 i čak 270 tisuća kuna godišnje

Objavljeno: 02.10.2020

Završeni su radovi energetske obnove Osnove škole Mladost i Osnovne škole Vijenac. Riječ je o investiciji u školsku infrastrukturu vrijednoj 13,6 milijuna kuna i 60 posto sufinanciranoj sredstvima Europske unije.

Škole su realizacijom ovih projekata prešle iz D i E u energetski razred C te će godišnja ušteda za toplinsku i električnu energiju iznositi od 53 do 58 posto. Istaknuto je to na današnjoj, završnoj konferenciji projekata, uz pojašnjenje da za OŠ Vijenac to znači godišnju uštedu na energentima od 165 tisuća kuna, dok se u OŠ Mladost uštede penju i do čak 270 tisuća.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota kazao je kako su mu upravo ovakvi projekti energetske obnove jedni od najdražih gradskih projekata, te pojasnio da su radovi obuhvatili zamjenu vanjske stolarije, rasvjete i stare toplinske podstanice, izolaciju vanjskih zidova i ravnog krova, ugradnju termostatskih ventila i glava, te ugradnju sustava ventilacije zgrada, kao i sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Mijenjamo vizuru grada obnavljajući javne zgrade u gradskom vlasništvu, prvenstveno škole, vrtiće i športske objekte. Isto tako, stvaramo puno bolje i kvalitetnije uvjete za naše najmlađe ali i zaposlenike naših ustanova. To su samoodrživi projekti koji kroz uštede sami sebe kroz godine isplaćuju, istaknuo je Piližota.

Konferenciji su nazočili i ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić i ravnatelj OŠ Mladost Josip Jukić, koji je naglasio kako je ovaj projekt – za njihovih 500 učenika i odgojno obrazovne djelatnike škole – ,,jako velika stvar”:

Osim kompetencija učitelja i opremljenosti škole, sam prostor i ambijent za učenje jako je važan za odgoj i obrazovanje naše djece. Nakon energetske obnove naši učenici će imati ugodnije ozračje a vjerujem time i bolje rezultate.

Uz obnovu ove dvije škole, Grad Osijek izradio je i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu Osnovne škole Vladimir Becić i dječjih vrtića Krijesnica, Pčelica, Nevičica i Bambi, za koje, prema riječima pročelnice za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljane Belajdžić, Grad iščekuje novi javni poziv.

Grad Osijek do sada je za energetsku obnovu prijavio deset zgrada (pet škola, tri vrtića i dvije zgrade Športskih objekata), čija je ukupna vrijednost 65 milijuna kuna. Uz to, kroz projekte prekogranične suradnje obnovio je jednu osnovnu školu, izgradio jedan dječji vrtić, te izradio projekte za obnovu još pet zgrada i jednog vrtića, ukupne vrijednosti 15,7 milijuna kuna. Time će Grad u energetsku obnovu svojih javnih ustanova za društvene djelatnosti, osobito za odgoj i obrazovanje, ukupno uložiti 81 milijuna kuna.

Energetska obnova zgrade OŠ Vijenac

Projekt Energetska obnova zgrade OŠ Vijenac na adresi Vijenac Ivana Meštrovića 36, Osijek, KK.04.2.1.04.0195., počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 19. listopada 2018. godine, trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, zamjena stare toplinske podstanice novom indirektnog tipa, ugradnja  termostatskih ventila i glava, ugradnja sustava ventilacije s povratom topline i ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 58,17 %, ušteda primarne energije 96,73 % te smanjenje emisije CO2 za 90,08 %..

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi  5.404.392,50 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  5.357.161,25 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu  3.237.867,37 kn. Udio Grada u provedbi  projekta iznosi 2.166.525,13 kn, od čega je ESIF kreditnoj linijom HBOR-a osigurano 844.800,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Energetska obnova zgrade OŠ Mladost

Projekt Energetska obnova zgrade  OŠ Mladost na adresi Sjenjak 7, Osijek, KK.04.2.1.04.0534., počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 9. studenog 2018., trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, ugradnja  termostatskih ventila, hidrauličko uravnoteživanje sustava grijanja, ugradnja sustava ventilacije s povratom topline u školsku dvoranu, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE te ugradnja EE panela.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 53,23 %, ušteda primarne energije 40,63 % te smanjenje emisije CO2 za 44,81 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.551.918,59 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  11.355.932,34 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu  6.836.900,32 kn. Udio Grada u provedbi  projekta iznosi  4.715.018,27 kn, od čega je ESIF kreditnom linijom HBOR-a osigurano 1.792.000,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Skip to content