Državna tajnica Željka Josić pohvalila demografske mjere Grada i Županije

Objavljeno: 14.12.2021

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin u prostorijama Osječko-baranjske županije održali su radni sastanak s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić. Glavne teme sastanaka su bile aktualna demografska kretanja te demografske mjere za mlade s lokalne, regionalne i nacionalne razine. Posebno je istaknuta nužnost što kvalitetnijeg stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

Župan Anušić je naglasio važnost zajedničkog djelovanja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Vlade Republike Hrvatske u cilju kvalitetnijeg uključivanja mladih i jačanja demografije pri čemu je prezentirao sadašnje projekte i najavio neke nove koji se planiraju u narednom razdoblju.

Među njima je istaknuo da Županija već provodi desetke projekata kojima se neposredno pomaže mladima i time jača demografija. Ono što je osobito popularno i za čim vlada veliki interes je projekt beskamatnih stambenih kredita za mlade preko koga je već realizirana kupovina 250 nekretnina. Tu su i beskamatni krediti za mlade poduzetnike, žene i početnike, projekt besplatne školske prehrane za sve učenike osnovnih škola, četiri vrste stipendija učenika i studenata.

Vulin je također naglasio važnost zajedničkog djelovanja po pitanju jačanja položaja mladih i njihovih obitelji te naveo brojne aktivnosti koje Grad trenutno provodi. “Prvi primjer su stanovi odnosno nekretnine. Naime, u tijeku je rast cijena nekretnina, pa uz subvencioniranje kamata na stambene kredite planiramo i druge modele pomoći mladima, prvenstveno putem najma stanova. Grad Osijek je u vrhu Hrvatske po izdvajanju za produženi boravak u osnovnim školama. Izdvajamo oko 8 milijuna kuna izvornih sredstava iz gradskog proračuna za rad 63 skupine produženog boravka u svim osnovnim školama. Roditelji sufinanciraju 100 kuna po djetetu za prvi i drugi razred, a 200 kuna za treći i četvrti razred. Tu mjeru nastojat ćemo još poboljšati uvođenjem jednosmjenske nastave u svim školama, čime je sada obuhvaćeno 50% osječkih škola. Planiramo i izgradnju tri nova vrtića, a dio prostora u vlasništvu grada želimo prenamijeniti i tako osigurati veće kapacitete za smještaj djece. To je jedan od prioriteta, no najvažnije je razvijati gospodarstvo. Kada bi mladi imali radna mjesta i pristojne plaće onda bi se svi ostali problemi lakše rješavali i zato Grad poduzima niz mjera na tom planu, od potpora do raznih olakšica” rekao je Vulin.

Uz podršku ovim mjerama državna tajnica Željka Josić je dodala da je s razine Središnjeg državnog ureda uloženo gotovo 2,5 milijuna kuna u predškolsku djelatnost na području Osječko-baranjske županije te je istaknula da je institucionalni cilj okupiti mlade oko jednog kvalitetnog centra u komu bi dobili apsolutno sve potrebno, od pomoći oko upisa u škole, savjetovanja, psihološke pomoći, pomoći u traženju zaposlenja do pisanja životopisa i svih drugih pitanja za koje imaju potrebu.

Skip to content