Dronovi započeli dvodnevnu vladavinu Osijekom

Objavljeno: 10.05.2019

Jedini hrvatski sajam dronova ovih dana u Osijeku okuplja sve ljubitelje bespilotnih letjelica i nove tehnologije, a uistinu bogat višednevan program – pozdravnim je govorom uime Grada Osijeka i osječkoga gradonačelnika – svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Nakon iskazivanja dobrodošlice, Gamoš je pozvala publiku da pljeskom pozdravi dvojicu natprosječnih Osječana – Ivana Vidakovića i Vedrana Kralja – na čiju je inicijativu i uz stručno vodstvo pokrenuta ova sajamska priredba, koja je svojim iznadprosječnim uspjehom nadmašila sva očekivanja.

Grad Osijek je od prvoga trenutka prepoznao ovu ideju i bezrezervno ju podržao, posebice kroz potporu naših gradskih tvrtki – radosno je nastavila osječka dogradonačelnica, uz poziv okupljenima da zaplješću Osječkom sajmu, Športskim objektima i Poduzetničkom inkubatoru BIOS. Zahvaljujem i Centru za tehničku kulturu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, timu Orqa i svim partnerima uključenim u ovaj veliki STEM, sportski i društveni događaj u Osijeku. To je događaj koji je ujedinio sve naraštaje u gradu na Dravi, profesionalce i rekreativce – dodala je Gamoš.

Nakon zahvale pokroviteljima, Alen Vukašinović je uime organizatora – gradske tvrtke Osječki sajam, posebno istakao doprinos osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića, a potom zaželio sreću izlagačima i natjecateljima te iskazao dobrodošlicu svim posjetiteljima.

Značajno veći po broju sudionika i programu, koji temeljno uključuje sajmovanje, konferenciju, utrke i radionice, 2. Osijek Drone Expo smjestio se u Nastavno-športskoj dvorani Gradski vrt, u čijem je sjevernom i istočnom dijelu postavljen sajamski dio, a u maloj dvorani najuzbudljivija utrka dronova u ovom dijelu Europe. Upravo je ,,Drone race” zaslužna za dolazak najpoznatijih dron vozača iz cijeloga svijeta u Osijek!

U okviru sajamsko-izložbenog dijela, generalni pokrovitelj događaja – Msan grupa – predstavlja certificiranu školu za dron operatere, koju provodi u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. Zajedno s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo predstavljaju se i novosti unutar zakonskog okvira za upravljanje dronovima. Nadalje, u suradnji s osječkim osnovnim školama i dvjema tvrtkama, Bakićevom IRIM te Algebrom, također su organizirane edukativne radionice programiranja i robotike za djecu – na čemu je zamjenica gradonačelnica izrazila posebne zahvale.

Očigledno će naredna dva dana, očekivanih pet tisuća posjetitelja uživati u šarenolikom programu započetim jučerašnjom konferencijom na temu upotrebe dronova u poljoprivredi, koja je ujedno i razlog ovogodišnjega pokroviteljskog uključivanja Osječko-baranjske županije u ovu – sada već nadaleko poznatu – sajamsku priredbu, još jednu u nizu osječkih ”brandova”.

Skip to content