Dopuste li vremenski uvjeti Grad Osijek već sutra nastavlja s tretmanima suzbijanja komaraca. Očekuju se tretmani i sa zemlje i iz zraka

Objavljeno: 17.05.2023

Grad Osijek u suradnji s okolnim općinama proveo je sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za suzbijanje komaraca, dok su pojedini tretmani morali pričekati povoljne vremenske uvjete – poručio je u srijedu zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako tretmani u kišnim uvjetima nisu učinkoviti te najavio kako će Grad Osijek, dopuste li vremenski uvjeti, nastaviti s tretmanima, i to već sutra kao i čitav vikend kada bi se u večernjim satima trebali provoditi tretmani i sa zemlje i iz zraka.

– Ako vrijeme bude stabilno provest ćemo avio tretman iznad cijeloga grada. To je razlika u odnosu na prethodne godine kada izvođač nije imao dozvolu za let iznad grada, a sada ima dvomotorac i potrebne dozvole – dodao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Novost u mjerama suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka je i dogovor Grada s okolnim općinama unutar čijih administrativnih granica se nalaze najveća poplavna područja i odakle komarci ulijeću u područje grada.

– Prvi puta od samostalnosti postigli smo dogovor s općinama koje nas okružuju, prije svega s Petrijevcima, Dardom, Biljem, i Erdutom. Istraživanja su pokazala da 95 posto komaraca u gradu Osijeku su upravo poplavni komarci s tih područja. Trenutačno smo pred potpisivanjem sporazuma, ali sve već dogovoreno izvršavamo. Na poplavnim područjima tih općina Grad Osijek preuzeo je obvezu financiranja i provođenja larvicidnih tretmana, što nismo dosad nikad imali. Naravno, provodimo i adulticidne tretmane u gradu, ali na ovaj način želimo spriječiti njihovo izlijetanje otamo gdje nastaju – kazao je zamjenik Vulin.

Grad Osijek tako će u 100 postotnom iznosu financirati larvicidne tretmane na poplavnim područjima okolnih općina te 90 posto iznosa korektivnih adulticidnih tretmana, dok će općine snositi 10 posto troška.

– Korektivni adulticidni tretmani provode se nad jedinkama koje prežive larvicidno tretiranje i koje se izlegu. Tada idemo s adulticidnim tretmanom u šumskom i močvarnom području kako bismo spriječili njihov dolazak u Osijek. No nije moguće, nigdje u svijetu, u potpunosti spriječiti njihov dolazak, stoga ćemo provoditi adulticidne tretmane na području grada i sa zemlje i iz zraka – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Naglasio je i kako je Grad od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražio dozvolu za provođenje larvicidnih tretmana u rubnim dijelovima Parka prirode Kopački rit, odakle u Osijek pristiže također velik broj komaraca.

Dodao je i da je u Proračunu za 2023. osigurano 700.000 eura za tretmane suzbijanja komaraca, dok će se Osječko-baranjska županija uključiti s 200.000 eura.

– Sa sredstvima okolnih općina dolazimo do iznosa većeg od 1,1 milijun eura. Gradonačelnik je zatražio i pomoć Vlade Republike Hrvatske, očekujemo i ta sredstva, pa vjerujem da bismo ove godine mogli raspolagati s oko od 1,5 milijuna eura.

Ove godine klimatski uvjeti te visoki vodostaji Drave i Dunave pogoduju razvoju komaraca, za razliku od prošle koja je bila sušna pa se na mjere suzbijanja komaraca u Gradu Osijeku utrošilo svega 50-ak tisuća eura.

Skip to content