Donacije američkog veleposlanstva KBC-u i budućem Veteranskom centru u Osijeku

Objavljeno: 21.07.2021

Američko veleposlanstvo na čelu s otpravnikom poslova Markom Flemingom nakon nastupnog posjeta u Osječko-baranjskoj županiji svoje je prijateljstvo i dobru suradnju s Republikom Hrvatskom, Županijom i Gradom Osijekom iskazalo konkretnim donacijama Kliničkom bolničkom centru Osijek i budućem Veteranskom centru.

U Kliniku za ortopediju i traumatologiju su stigle dvije vrijedne donacije – traumatološki stol i C-luk uređaj. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u suradnji s Ministarstvom zdravstva financiralo je nabavu novog C-luk uređaja u vrijednosti od 715.000,00 kuna dok je sredstva za nabavu traumatološkog stola u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Vrijedne uređaje, u utorak 20. srpnja 2021. godine obišao je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming sa suradnicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin. Domaćin im je bio zamjenik ravnatelja KBC-a doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med.

„Donacija visokovrijednih uređaja za ortopedsko-traumatološke operacije za nas je izuzetno važna jer će značajno podići kvalitetu usluge našim pacijentima. C-luk služi za rendgensko snimanje za vrijeme operacija čime su ortopedi i traumatolozi dodatno sigurni u ono što rade. Osim ove opreme, doniran je i specijalni traumatološki stol, a ukupna vrijednost oba uređaja je gotovo 2,2 milijuna kuna“, kazao je doc.dr.sc. Šego.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić zahvalio se američkom Veleposlanstvu i Ministarstvu zdravstva RH na izuzetno vrijednim donacijama.
„O kakvoj je donaciji riječ govori činjenica da se na ovakvom uređaju u KBC-u Osijek napravi 1200 operacija godišnje. Siguran sam da će ova oprema dodatno povećati kvalitetu zdravstvene usluge najvećeg kliničkog centra na istoku Hrvatske kojem gravitira 900.000 ljudi“ rekao je Radić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države nastavljaju snažnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom i Republikom Hrvatskom.
„Upoznali smo otpravnika poslova Marka Fleminga s činjenicom da gradimo novi Klinički bolnički centar, a vjerujem da će se dosadašnja uspješna suradnja s Veleposlanstvom SAD-a nastaviti i u budućnosti. Sjedinjene Američke Države u proteklih 30 godina učinile su puno za Republiku Hrvatsku, kada je bilo najteže američka administracija nas je podržala, a ta podrška ne izostaje ni danas“ naglasio je župan.

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming kazao je kako je ostvarena donacija samo korak ka novim putevima suradnje Hrvatske i SAD-a.

Svoj posjet Osječko-baranjskoj županiji otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming nastavio je posjetom Regionalnom centru veterana za savjetovanje o mentalnom zdravlju i psihosocijalnu podršku. Naime, Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u RH provodi projekt Regionalni centar veterana za savjetovanje o mentalnom zdravlju i psihosocijalnu podršku. U ovom budućem Veteranskom centru uz potporu Sjedinjenih Američkih Država, u iznosi od 2,1 milijun kuna, uređuje se prostor u kojim će djelovati udruge proistekle iz Domovinskog rata te administrativne službe koje pružaju pravnu, psihološku i socijalnu pomoć i podršku braniteljima i njihovim obiteljima.

Skip to content