Dodjelom nagrada i izložbom počeo Tjedan filantropije

Objavljeno: 02.10.2021

Otvaranjem izložbe “Filantropski vremeplov” u prostorima Stare pekare u Tvrđi u petak je obilježen početak 6. Tjedna Filantropije u Osijeku, manifestacije koja se tradicionalno održava krajem rujna ili početkom listopada u organizaciji Zaklade Slagalice i partnerstvu sa Zakladom Srce grada Osijeka, Turističkom zajednicom Grada Osijeka i Gradskim prijevozom putnika.

Tjedan filantropije i ove godine donosi niz aktivnosti s ciljem poticanja filantropskog djelovanja i osvještavanja o važnosti filantropije. Prva je od njih spomenuta izložba u prizemlju Stare pekare, koja donosi priču o poznatim osječkim i slavonskim filantropima poput Josipa Jurja Strossmayera, Lorenza Jägera, Danice Pinterović i drugih.

– To je nešto čime se trebamo ponositi i o čemu trebamo što više govoriti, ali i slaviti ovogodišnje i sve buduće filantrope kojih je u Osijeku jako puno. Filantropija u Osijeku živi i živjet će i dalje – rekla je prilikom otvorenja upraviteljica Zaklade Slagalica Branka Kaselj, najavivši potom događaje koji su na rasporedu idući tjedan.

– U ponedjeljak, 4. rujna, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Osijeka organiziramo Filantropsku šetnju gradom pod stručnim vodstvom vodiča Tina Kovačića, s početkom u 17 sati na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Oni koji se odazovu moći će se upoznati s lokacijama na kojima su živjeli ili djelovali poznati osječki filantropi. Vrlo sličan program vezan je i uz vožnju našim koloritnim tramvajem, koji će u sklopu događaja Treskom kroz filantropiju krenuti s Trga A. Starčevića u srijedu, 6. listopada, u 17 sati, također uz pratnju stručnog vodiča. Program završava Potragom za blagom u petak, 8. listopada, s početkom u 19 sati na Trgu A. Starčevića, gdje će se okupiti nekoliko ekipa osječkih maturanata. Riječ je o igri Amazing Race, natjecateljsko-hodačkoj avanturi središtem Osijeka, tijekom koje će ekipe učiti o našem gradu tražeći i rješavajući zagonetke ostavljene na zanimljivim lokacijama – najavila je Kaselj.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se Tjedan filantropije održava u Osijeku, istaknuvši kako je to dobar poticaj mladima da se od najranije dobi angažiraju u aktivizmu, solidarnosti i pomaganju potrebitima.

– Pozivam sve mlade da se uključe u ovaj bogati program kako bi maksimalno osvijestili svoj filantropski duh koji je nužan u lokalnoj zajednici – rekla je Crnković.

Vladimir Ham, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Srce grada Osijeka istaknuo je važnost promoviranja filantropije u društvu.

– Kao zaklade koje se bave dobročiniteljstvom prije svega ovisimo o dobročiniteljima, ljudima koji su spremni izdvojiti svoje vrijeme i financijska sredstva kako bi pomogli potrebitima u zajednici, i vjerujem da će ovakve akcije u nekima pobuditi filantropsku iskricu, što svake godine i vidimo prema porastu prihoda Zaklade Srce grada Osijeka koji dolazi iz privatnih džepova – rekao je Ham.

Skip to content