Dodijeljene Nagrada i Priznanja „Krunoslav Sukić“

Objavljeno: 12.12.2019

U svečanom foayeru osječkog Hrvatskog narodnog kazališta održana je 11. dodjela Nagrade i Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“, u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Riječ je o nagradi koja promiče izgradnju kulture mira te osnaživanje mirotvornih aktivnosti. Kako su istaknuli organizatori, nagrada nosi ime mirovnog aktivista i pacifista Krunoslava Sukića čije je djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, svakog živog bića i svega stvorenoga.

Prema riječima Katarine Kruhonje, jedne od suosnivača Centra za mir, nenasilje i ljudskih prava Osijek, Nagrada se dodjeljuje 11. puta, a na javni poziv, ove je godine, pristiglo 27 nominacija.
-Svake godine je teško odabrati, a ove godine smo imali izuzetnih nominacija za glavnu nagradu. Tako da je to slatka briga. Mislim da je važno naglasiti da duh naše nagrade nije onaj koji potiče na kompetitivnost, nego to postaje mjesto susreta, zahvale, proslave i povezivanja, kako onih koji su dobili nagradu, tako i onih koji nisu. Nama je značajna vidljivost da je mirotvorstvo važno, da je mir riječ koju ne treba izbaciti iz našeg rječnika, posebice u javnom prostoru. Mir koji je zapravo civilizacijski važan. – rekla je Katarina Kruhonja.

Dodjeli Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava nazočila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Dragi dobri ljudi, želim vas, uime gradonačelnika Ivana Vrkića, pozdraviti i zahvaliti vam na vašem radu. Grad Osijek je sretan što vas ima i što je imao i ima dobar duh Krunoslava Sukića. Iako ove 3 riječi – mir, nenasilje i ljudska prava – zvuče jednostavno jer ih tako često ponavljamo, vi najbolje znate koliko su ove tri jednostavne riječi vrijedne, jake, koliko snažnu poruku prenose. Vi znate koliko je bilo potrebno uložiti prije svega dobrote, znanja, suradnje i komunikacije kako biste promicali ove najveće vrijednosti koje živimo u gradu Osijeku. – kazala je zamjenica gradonačelnika te uputila čestitke svim dobitnicima koji, kako je naglasila, neumorno rade na promicanju vrijednosti mira, nenasilja i ljudskih prava.

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ dodijeljena je Boženi Ciboci. Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ dobili su: Inicijativa #spasime, Snježana Prijić-Samaržija, Centar za nenasilnu akciju te Marijana Mitrović posthumno. Priznanja „Krunoslav Sukić“ Knjiga godine dodijeljena su: Hrvoju Klasiću za knjigu „Bijelo na crno“, Luki Tomcu za knjigu „Stories from the Front Lines of Climate Change – 1 °c rising“ te Hrvoju Polanu, Viktoru Ivančiću i Nemanji Stjepanoviću za knjigu „Iza sedam logora: od zločina do kulture zločina “. Priznanje Mirotvorna škola 2019. dodijeljeno je učenicima i učiteljima Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar te Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja.

Dodjeli Nagrade i Priznanja nazočili su, uz ostale, pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske Lora Vidović te zamjenik veleposlanika Kraljevine Nizozemske Roderick Richter. Iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava istaknuli su kako sve pristigle nominacije svjedoče o posvećenosti pojedinca, organizacija i škola u izgradnji boljeg društva te su, stoga, veliki izvor inspiracije.

Skip to content