Dodijeljena Nagrada i priznanja „Krunoslav Sukić“

Objavljeno: 11.12.2020

I ove godine, Centar za mir nenasilje i ljudska prava Osijek dodijelio je Nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“. Riječ je o Nagradi i priznanjima koja su utemeljena u čast jednog od osnivača Centra, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića, a ovogodišnja svečanost zbog epidemioloških je razloga održana kombinacijom online prijenosa iz svečane sale HNK u Osijeku. Dobitnicima Nagrade i priznanja čestitku je uputila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava već 12. godinu zaredom dodjeljuje mirovnu nagradu „Krunoslav Sukić“, nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i zaštitu ljudskih prava. Mirovna nagrada koja je nama na ponos, prepoznata i nacionalno i regionalno i međunarodno kao „Osječka mirovna nagrada“. To nam je iznimno drago i ponosni smo što upravo iz Osijeka šaljemo poruke mira. Naravno da smo uz naš Centar i ovo je prigoda čestitati svima koji doprinose našem gradu na ovaj način, svima koji vrijedno rade u okviru Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, svim odgovornim i savjesnim mirotvorcima u gradu Osijeku te naravno i svim ovogodišnjim dobitnicama i dobitnicima priznanja i Nagrade. – kazala je zamjenica gradonačelnika.

Nagradu „Krunoslav Sukić“ 2020. primili su Dana Budisavljević, Danka Derifaj i Lejla Šehić-Relić. Priznanje „Krunoslav Sukić“ 2020. dodijeljeno je Inicijativi „Jedni za druge“, Ekumenskoj inicijativi žena Omiš te Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti. Posebno priznanje „Krunoslav Sukić“ 2020. dobila je Ajna Jusić. Priznanje „Krunoslav Sukić“ Knjiga desetljeća 2010./2020. dodijeljena je autorima dvije knjige: Dejanu Joviću (Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj) te Slavenu Raškoviću i Igoru Čoki (Živjeti u Limbu – knjiga ožiljaka), a Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina i Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićani dobili su priznanje Mirotvorna škola 2020.

Jedna od dobitnica Nagrade „Krunoslav Sukić“ Lejla Šehić Relić naglasila je kako za nju ova nagrada predstavlja pogled na put koji traje gotovo 30 godina.
-Drago mi je ako je ovo povratna informacija da je ono u čemu sam sudjelovala, što sam zajedno s mojim kolegicama i kolegama stvarala zapravo ostavilo traga. Za mene je važno da kažemo da je graditi mir danas zapravo boriti se za ravnopravnost, za održivi razvoj i jednakost. – rekla je Lejla Šehić Relić.

Čestitku svim dobitnicima uputili su i pučka pravobraniteljica Lora Vidović te veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Nj. E. dr. Henk Jan Voskamp.
Iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava naglašavaju kako nagradu predstavljaju kao „zajedničko tlo“ jer je zajednička posvećenost miroljubivom društvu iako se laureati na više načina razlikuju i dolaze iz različitih društvenih slojeva, grupa i generacija. „To je vizija koju mi, ljudi koji koordiniramo poslovima održavanja Nagrade želimo ostvarivati.“ – poručuju iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Skip to content