Dobrodošlica novorođenima u novogodišnjoj noći

Objavljeno: 01.01.2020

Prva beba u 2020. u osječkom je KBC-u na svijet došla u 3:42 sati. Mama Antonija Krpeljević rodila je sina Luku koji je posebnu radost tako donio svojoj obitelji iz Baranje i započeo im novu godinu na najljepši mogući način. Goste koji tradicionalno obilaze mame i bebe dočekala je u KBC-u Osijek pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Nevenka Begić.
-Drago nam je što su mame i bebe dobro. Ove su godine iza ponoći rođena dva dječaka – Luka pa Erik. Prošle godine su prve bebe iza ponoći bile djevojčice. Tako da svim našim bebama i mamama želimo svako dobro. – naglasila je Nevenka Begić.

Tradicionalno, tijekom prvosiječanjskog jutra, prvu bebu rođenu u 2020. posjetila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
– Divno je doći u rodilište našeg KBC Osijek, prvog dana 2020. i uime gradonačelnika Ivana Vrkića, našim novim sugrađankama i sugrađanima zaželjeti puno zdravlja, osmijeha, igre i bezbrižnosti! Kako smo čuli, kratko nakon Luke, na svijet je došao i Erik iz valpovštine. Dobro nam došle bebe, želimo im sve najbolje u životu, a njihovim majkama bezbolne i ugodne ove prve majčinske dane. Drago mi je što je sve prošlo dobro i što imam prigodu vidjeti ovaj sneni smiješak već prvog dana nove! – kazala je Žana Gamoš.

Mama Antonija rekla je kako je Luka težak 3.150 grama i dugačak 49 cm, a dr. Dimitrije Milojković s Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Osijek naglasio je kako je sve dobro prošlo.
-Prvu bebu u našoj bolnici rodila je gospođa Antonija Krpeljević iz Baranje, rodila je prvog sina, gospođa se dobro oporavlja, a beba je dobila maksimalne ocjene. Porod je uredno protekao, a tri minute nakon Luke, stigao je i Erik koji je druga beba rođena u novoj godini. – istaknuo je dr. Milojković dodajući kako je u protekloj godini u KBC-u Osijek bilo 1.850 poroda što je stotinjak manje u odnosu na godinu prije.

Uz čestitke i dobre želje bebama, mamama i njihovim obiteljima, zamjenica gradonačelnika prigodno je uime Grada Osijeka, donijela i dar namijenjen prvoj novogodišnjoj bebi.
-Danas smo čestitali našim novim susjedima, Luki iz Čeminca i Eriku iz Valpova koji su prve dvije bebe rođene iza ponoći, a dobra je vijest da od jučer imamo još i dvije djevojčice – Osječanke. Inače, kada je riječ o gradu Osijeku, prema prijavi KBC-a Osijek, u protekloj godini rođeno je 798 djece koja imaju prijavljeno prebivalište na području grada. – rekla je Žana Gamoš te podsjetila kako njihovi roditelji mogu ostvariti i pravo na novčanu pomoć za opremanje novorođenog djeteta.
Naime, nju ostvaruje jedan od roditelja bebe – pod uvjetom da ima neprekidno prijavljeno prebivalište u gradu Osijeku najmanje devet mjeseci prije rođenja djeteta kao i da novorođeno dijete ima prvo prijavljeno prebivalište na području grada.
-Tada Grad Osijek daje za bebe naknadu u iznosu od 2.000 kn, ukoliko je riječ o djetetu iz socijalno ugroženih obitelji 3.000 kn, a kod višestrukog poroda – poput blizanaca i dodatne 2.000 kuna. Činimo sve kako bi podržali osnivanje ili proširenje obitelji pa ću podsjetiti samo na dio naših programa: subvencioniranje vrtića, besplatnu prehranu u školama, ulaganja u infrastrukturu vrtića i škola, a do ove školske godine, Grad Osijek svim je osnovnoškolcima omogućavao i besplatne udžbenike… Vjerujem da svima koji se odluče za proširenje obitelji puno znači lakoća i ugodnost života u gradu Osijeku. – zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Skip to content