Djeca skužila kod

Objavljeno: 24.01.2020

Vođen pod sloganom Kužiš kod, projekt Čist grad – naš ponOS , iznjedrio je danas drugu radionicu za osnovnoškolsku djecu u okviru koje su pokazali svoje znanje o gospodarenju otpadom te važnosti pravilnoga razdvajanja otpada. Edukativna radionica s fokusom na recikliranje održala se u OŠ Franje Krežme, i to s učenicima sedmih razreda, koji su testirali i pokazali svoje znanje o odabiru pravilnog spremnika za razdvajanje otpada te načina recikliranja pojedinih vrsta otpada, dok su za kraj samostalno pripremili edukativne letke.

Sudionik radionice bio je i osječki dogradonačelnik Boris Piližota koji je podsjetio kako je ovaj projekt podržala i Europska unija sufinanciravši ga s dva milijuna kuna iz Kohezijskog fonda te obavijestio da Osijek trenutačno, s obzirom na uspješno uspostavljen sustav gospodarenja otpadom, reciklira oko 42% otpada, računajući i tvrtke koje prikupljaju plastiku i papir. Tu je informaciju Piližota, kako kaže, prenio i nadležnome ministru uz inicijativu da se i otpad fizičkih i pravnih osoba te trgovačkih centara koji ga razdvajaju uračuna u statistiku razdvajanja, kako bi se izbjegle poticajne naknade, točnije – kazne za jedinice lokalne samouprave.

Na interes novinara o spremnicima koji se iščekuju u Osijeku, zamjenik gradonačelnika rekao je da je Grad Osijek još prije 2 godine dobio odobrenje za nabavu 31 600 spremnika za plastiku i biootpad te očekuje novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji bi se trebao objaviti početkom veljače i temeljem kojeg bi se konačno  odabrao izvođač radova, a spremnici naposljetku bili isporučeni Gradu Osijeku, odnosno gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom.

U iščekivanju potrebnih spremnika, Grad Osijek planira u sklopu projekta „Čist grad – naš ponOS“ održati još osam radionica, a materijale koji nastanu prezentirati koncem travnja na završnom projektnom događaju – eko festivalu. No završetak projekta nipošto neće značiti i kraj izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom; naime, osječka Gradska uprava i Unikom planiraju nastavak podizanja ekološke svijesti građana Osijeka te promjene njihovih navika, a sve kako bi Osijek značajno smanjio godišnje stvaranje komunalnog otpada, odnosno ispunio ciljeve Europske unije o recikliranju 50% komunalnog otpada.

Skip to content