Dioniz 2017.: “Igrom protiv nasilja”

Objavljeno: 13.03.2017

Ispred zgrade Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Sveučilišnom campusu danas je svečano otvoren 10. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz 2017. „Igrom protiv nasilja“.

Prodekanica za nastavu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Vesnica Mlinarević – voditeljica Dioniza 2017. napomenula je kako Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti od samog početka podržava Međunarodni festival kazališnih akademija „Dioniz“, i da im je osobita čast da su se ove godine profesori i studenti aktivno uključili s važnom i aktualnom temom nasilja i da drže pojedine radionice.

Dioniz je iznimno važan i snažan kulturno-umjetnički događaj, festival je to snažnih dojmova i aktualnih tema, kako Umjetničke akademije tako i ostalih sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmayera, grada Osijeka i Slavonije, ali i RH. Prepoznaju se važne teme za svaku osobu i za društvo.

Igra omogućuje slobodu izražavanja, izljev je životne energije, prvo stvaralačko iskustvo čovjeka, ali i metoda učenja. Ona kao terapeutsko sredstvo utječe na socijalizaciju pojedinca i pomaže mu u poticanju razvoja pozitivne slike o sebi, ali i socijalnih i komunikacijskih vještina.

Igrom i umjetnošću dolazimo do kulture dijaloga, tolerancije, ukazivanja na problem nasilja u našem društvu i u svijetu. Čestitala je Umjetničkoj akademiji na organizaciji – na snazi za održanjem i kontinuitetom ovog festivala i zaželjela uspjeh svim studentima, ekspertima i umjetnicima iz zemlje i inozemstva.

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham istaknuo je ovom prilikom da se igrom zaista dotičemo i nekakvih drugih pojavnosti u društvu. Ono što je lijepo je to da nam ove godine umjetnost služi kako bismo prevladali probleme nasilja, što je danas možda potrebnije nego ikada. Jer upravo kada pomislimo da smo u tako jednom divnom i krasnom društvu, tada počinju navirati razno razni problemi. Kazao je kako mu je drago da će se ovogodišnji Dioniz pozabaviti tim problemima i umjetnošću pokazati kako se može utjecati na to, kako da živimo u boljem, mirnijem, sretnijem društvu. Svim sudionicima kao i organizatorima zaželio je uspješan ovogodišnji Dioniz, a ukoliko pogledamo program doista se imamo čemu radovati.

Zamjenik gradonačelnika grada Đakova Mirko Ćurić kazao je kako grad Đakovo – grad bogate tradicije ima različite kulturne sadržaje, ali kazalište nažalost nema i da zato Dioniz doživljavaju kao svoje kazalište. Također se nadaju, da će i Đakovo u budućnosti imati svoju malu družinu u suradnji s Umjetničkom akademijom i da će Dioniz biti jedan od inicijatora te cijele priče. Naglasio je da će Đakovo kao i do sada biti dobar domaćin prijateljima Dioniza, koji su postali dio grada Đakova.

Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić napomenula je kako je ideja za Dioniz krenula iz jedne kreativne radionice umjetničkog producenta Roberta Raponje – prodekana za međunarodnu suradnju. Zahvalila se Gradu Đakovu na podršci koju im pruža. Nisu odmah došli na ideju da im partner bude Grad Đakovo, no obilaskom nekoliko lokacija, Đakovo im se zaista pokazao kao izvrstan partner, jer su ondje prepoznali brend slavonskog identiteta koji prepoznaje njihovu umjetničku energiju koja iz Osijeka pršti, a u Đakovu se dobro akumulira. Vjeruju da će se ova dobra suradnja sa Đakovom nastaviti i u budućnosti. Zahvalila se i Sveučilištu J. J. Strossmayera na podršci koju imaju, jer umjetnost ide do njih, u njihove prostore, oni ih sponzoriraju, doniraju. Svi uoči Dioniza rade kako on to dobro režijski dirigira i vjeruju da će se iz godine u godinu rezultati vidjeti.

Skip to content