Demanti članka Glasa Slavonije: ,,Osječani tvrde: Gotovo da više i nema komaraca”

Objavljeno: 01.07.2019

Radi istinitog informiranja i stvaranja cjelovite slike u javnosti, dužni smo ispraviti netočnosti objavljene u Glasu Slavonije od 29. i 30. lipnja 2019. na strani 11. u članku naslovljenom: Nakon samo dva aviotretiranja Osječani tvrde: Gotovo da više i nema komaraca.
Netočan je navod: „Unatoč tome, Gradska ih je uprava godinama uvjeravala kako aviotretiranja nisu moguća jer nisu u skladu sa zakonom“.

Neosporna i provjerljiva činjenica je da je Grad Osijek 2018. godine od 8. do 12. lipnja, sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, izdao nalog za avionsko tretiranje 3.300ha površine sjevernog zelenog pojasa od Josipovca, Višnjevca, Halaševa, Pampasa, Nemetina, Đavolje grede do Sarvaša.

Isto tako 2017. godine odrađena su tri avio tretmana na 4.888ha površine sjevernog zelenog pojasa, i to 27. svibnja – Đavolja greda, 1. lipnja – Đavolja greda, Sarvaš te 21. lipnja – Đavolja greda i Sarvaš.
Vjerujemo da ovi podaci jasno svjedoče kako Gradska uprava čini sve što je u okviru zakonskih mogućnosti. To ne utječe na našu tvrdnju da je avio tretman iznad naseljenih mjesta na žalost i dalje zabranjen, o čemu svjedoče i odbijenice naših zahtjeva za tretiranje iz zraka naseljenih područje koje su nam sukladno zakonu izdali Zavod za javno zdravstvo OBŽ i Agencija za civilno zrakoplovstvo RH.

Prema našim saznanjima nedavni tretmani iz zraka provedeni su sukladno važećim zakonskim propisima identično kao i prošle godine. Razlika je u tome što je Grad Osijek inicirao proširenje obuhvata i zajedno s Osječko-baranjskom županijom izvršio pritisak na Vladu RH za dodatna financijska sredstva kako bi se tretiranje provelo na području većeg broja susjednih općina i gradova od Valpova do Erduta i sjeverno u Baranju do Darde i Bilja, što smo oduvijek isticali kao ključni preduvjet učinkovite obrane Osijeka.

Na kraju napominjemo da je u tekstu izostavljena informacija koja daje jasnu sliku o raspodjeli sredstava koja se ulažu za obranu od komaraca. Dodatna sredstva u visini 5.000.000,00 kuna, koje je Vlada Republike Hrvatske odobrila na inicijativu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, osigurana su samo za tretman područja izvan Grada Osijeka, jer ih drugi gradovi i općine s područja OBŽ nisu u svojim proračunima dostatno ili uopće planirali, dok se Osijek i dalje brani sredstvima iz vlastitog proračuna u visini 3.000.000,00 kuna.

Skip to content