Darivanje krvi – transfuzija ljubavi plemenitih ljudi

Objavljeno: 25.10.2019

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek kao i cijeli Hrvatski Crveni križ – 25. listopada obilježava kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj. Tom prigodom održana je svečanost dodjele jubilarnih priznanja darivateljima krvi. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Denis Ćosić naglasio je kako je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi prilika za javnu zahvalu svima koji sudjeluju u lancu spašavanja života.

-Zajedničko je to djelovanje darivatelja krvi i svih koji pomažu u tome, a to su gradska i županijska vlast, naši aktivi, ustanove, škole, Sveučilište i svakako Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek. Tom sinergijom uspjeli smo prošle godine prikupiti 13 tisuća doza krvi na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Osijek, što nas svrstava na sam vrh u Republici Hrvatskoj po broju prikupljenih doza na sto stanovnika. – kazao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, dodajući da je otpočetka ove godine do danas, prikupljeno gotovo 11 tisuća doza. Prema Ćosićevim riječima, od statistike je važnija činjenica da su osigurane dostatne zalihe krvi za liječenje osoba kojima je krv potrebna.

Na svečanosti dodjele jubilarnih priznanja darivateljima krvi sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.
-Iz godine u godinu naše Gradsko društvo Crvenog križa uključuje sve veći broj novih darivatelja krvi, ostvarujući iznadprosječne rezultate na razini Republike Hrvatske. Prije svega htio bih svim darivateljima čestitati njihov dan i poželjeti im prvenstveno puno zdravlja. – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Gradskom društvu Crvenog križa i KBC-u Osijek te svim dobrovoljnim darivateljima krvi na nesebičnom je djelovanju, uime stanovnika naše županije zahvalio zamjenik župana Petar Lagator. Jubilarna priznanja uručena su darivateljicama koje su krv do sada dale 35 i 55 puta te darivateljima koji su se akciji odazvali 50, 75, 100, 125 i 150 puta, a zamjenik gradonačelnika potvrdio je kako je i sam do sada krv dao 62 puta.
-Darivanje krvi je transfuzija ljubavi plemenitih ljudi koja spašava ljudske živote. Unatoč razvoju i napretku znanosti, ljudsku krv ne možemo proizvesti. Stoga je darivanje krvi humana i plemenita aktivnost i pozivam Osječane da zajedno sa svojim prijateljima, poznanicima i članovima obitelji, postanu dio obitelji darivatelja krvi. Hvala svima koji daruju krv, čestitke prigodom vašeg dana i moje poštovanje. – zaključio je Boris Piližota.

Skip to content