Dani poslova u turizmu

Objavljeno: 07.03.2017

U osječkoj NŠD Gradski vrt održani su danas Dani poslova u turizmu.

Uz uvodne riječi gradonačelnika Ivana Vrkića, u ime grada domaćina, sajam poslova otvorili su zajednički ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić i ministar turizma Gari Cappelli , a projekt je nastao u organizaciji upravo ova dva ministarstva te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu s ciljem osiguranja bolje vidljivosti zanimanja u turizmu i mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor.

Bila je ovo prilika za nezaposlene kao i učenika završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola za pronalazak sezonskog zaposlenja, koje s vremenom može postati i stalno.

Ministarstvo turizma predstavilo je i natječaj za „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Kroz ovaj natječaj osigurana su bespovratna sredstva za ustanove za obrazovanje odraslih i udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva i to za projekte usmjerene prema nezaposlenima, osobama s invaliditetom, mlađima od 25 i starijima od 54 godine, stručnjacima iz turističko-ugostiteljskog sektora i predavačima u obrazovnim ustanovama, kako bi se povećala zapošljivost ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje, te ih se integriralo na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Grad Osijek također intenzivno nastoji utjecati na jači razvoj turizma te njegovo definiranje kao strateške gospodarske grane osječkog gospodarstva. Najveći iskorak tu je učinjen kroz nekoliko turističkih projekata sufinanciranih sredstvima EU: „Putevima mlinara (Vodenica)“, „Vinska tura (Wine tour)“ i „Tematski put Zrinski-Sulejman“ čime su stvoreni novi turistički prekogranični tematski putevi i novi turistički proizvodi koje je potrebno i dalje razvijati.

Predstojeći veliki projekt je „Edukativni i informativni turistički centar mladih stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa“kojim će se obnovom stare austro-ugarske Vojne pekare i Trga V. Lisinskog u Tvrđi, Grad Osijek oživjeti ovaj dio stare gradske barokne jezgre, Tvrđe te ga učiniti izrazito privlačnim za turiste i mlade.

Skip to content