Dani otvorenih vrata EU projekata u Osijeku

Objavljeno: 10.05.2018

Osječki Dan otvorenih vrata EU projekata bio je na temu Kulturne baštine u funkciji revitalizacije osječke Tvrđe. Uz kratki obilazak gradilišta projekta Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, gradonačelnik Ivan Vrkić i izvođač radova Vladimir Iličić, tvrtka Monte-Mont, izvijestili su o dinamici radova koji su započeli u srpnju prošle godine i prate zacrtane rokove.
Do sada su obavljani radovi na sanaciji oštećenja i osiguranju stabilnosti konstrukcije te rješavanja pitanja vlage u zidovima.
Odlučna orijentiranost Grada Osijeka ka zaštiti i obnovi kulturnih dobara, posebice osječkog baroknog bisera – Tvrđe, očituje se i kroz provedbu i pripremu ostalih projekata obnove Tvrđe, koji s ovim projektom oblikuju cjelinu. To su projekti „Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe“ (izrada projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu 5 lokacija u Tvrđi), a bit će uložen i značajan dio alokacije sredstava ITU mehanizma u obnovu infrastrukture Tvrđe i projekt Centar za posjetitelje Tvrđa (Hornwerk, pokraj GPP-a).

Odlučna orijentiranost Grada Osijeka ka zaštiti i obnovi kulturnih dobara, posebice osječkog baroknog bisera – Tvrđe, očituje se i kroz provedbu i pripremu ostalih projekata obnove Tvrđe, koji s ovim projektom stvaraju sinergiju i oblikuju cjelinu. To su projekti „Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe“ (izrada projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu 5 lokacija u Tvrđi), a također ćemo uložiti i značajan dio alokacije sredstava ITU mehanizma u obnovu infrastrukture Tvrđe i projekt Centar za posjetitelje Tvrđa (Hornwerk, pokraj GPP-a).

Program otvorenih vrata nastavljen je i drugim zanimljiivim aktivnostima – pričanjem priča o osječkoj Tvrđi, stručnim obilaskom kulturnih dobara u Tvrđi, predavanjem „Jesmo li zaslužili baštinu?“, okruglim stolom „Potencijal kulturne baštine u
revitalizaciji i razvoju grada“….

Skip to content