Dani otvorenih vrata EU projekata: U Osijeku su u tijeku projekti vrijedni oko 150 milijuna eura

Objavljeno: 01.07.2023

U povodu 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, u suradnji Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i nizom drugih organizacija i udruga organizirala je u petak na Trgu slobode manifestaciju „Dani otvorenih vrata EU projekata”.

Cilj događanja bio je široj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica i obilježiti 10. godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Na izložbi pod nazivom „10 godina OBŽ kroz europske projekte“ na trostranim promotivnim panoima predstavljeni su projekti financirani sredstvima Europske unije i njihov doprinos razvoju u Osječko-baranjskoj županiji tijekom proteklog desetljeća.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić podsjetio je da se u ovom trenutku u Osijeku ulaže 150 milijuna eura kroz razne projekte koji se najvećim dijelom, ili u potpunosti, financiraju EU sredstvima.

– Kada znamo da je godišnji proračun Grada Osijeka 128,3 milijuna eura, brojka od 150 milijuna eura dovoljno govori kolika je važnost europskih projekata već danas, a da ne govorimo kroz desetogodišnje razdoblje – rekao je Florijančić.

Kao najvažnija ulaganja istaknuo je obnovu Tvrđe, podvožnjak u Ulici svetog Bogdana Leopolda Mandića, modernizaciju tramvajske infrastrukture, kupnju novih tramvaja i električnih autobusa. Istaknuo je i da je Osijek kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti dobio projekte izgradnje tri nova vrtića i dogradnje dva postojeća vrtića, a kroz Integrirana teritorijalna ulaganja na raspolaganju je 50 milijuna eura za deset članica.

U deset godina u Osječko-baranjskoj županiji realizirani su projekti u vrijednosti milijardu i 700 milijuna eura.

– Sličnome se nadamo i u budućnosti. Očekujemo natječaje koji će uskoro biti raspisani, a u sklopu toga pokušali smo projektima obuhvatiti sve skupine društva, od onih najmlađih do najstarijih. Osječko-baranjska županija je, između ostaloga, zahvaljujući europskim fondovima izgradila Gospodarski centar OBŽ, Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, energetski obnovila mnoge zgrade javne namjene te realizirala niz drugih vrijednih projekata. Također, Županija je u samom vrhu po povlačenju europskih sredstava, a uvjeren sam da će tako biti i dalje – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Ravnatelj JU ŽRA OBŽ Denis Ćosić rekao je da će se proteklih 10 godina pamtiti po brojnim EU projektima koji su donijeli boljitak području Osječko-baranjske županije, i to u svim sferama života i rada.

– Svjedoci smo brojnih ulaganja, osobito posljednjih godina i možemo biti ponosni na iznose povučenih sredstava iz EU. Tijekom 10 godina gotovo 1,7 milijardi eura je povučeno na području Osječko-baranjske županije kroz razne projekte u javnom i privatnom sektoru. Očekujemo uspješan nastavka tih procesa, tim više jer znamo da je Hrvatskoj na raspolaganju više od 25 milijardi eura, a JU ŽRA OBŽ je spremna pomoći u realizaciji projektnih ideja, istakao je Ćosić.

Skip to content