Dani hrvatskog kulinarstva u Osijeku okupili stručnjake iz kuharstva, slastičarstva i posluživanja

Objavljeno: 21.11.2023

Petnaesti Dani hrvatskog kulinarstva, koji se u Osijeku održavaju od 20. do 24. studenoga 2023., okupili su stručnjake iz područja kuharstva, slastičarstva i posluživanja iz Hrvatske i šire. Riječ je o najznačajnijoj manifestaciji kulinarske struke koja se održava u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatskog kuharskog saveza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Svečanom otvorenju manifestacije u utorak u Gospodarskom centru OBŽ nazočili su između ostalih i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Zamjenica gradonačelnika Crnković istaknula je zadovoljstvo što se Dani hrvatskog kulinarstva prvi put održavaju u Osijeku gdje, kako je istakla, RCK kao krovna organizacija potiče popularizaciju deficitarnih strukovnih zanimanja u području turizma, odnosno kuharstvu, slastičarstvu i ugostiteljstvu.

– Našim učenicima želim puno sreće na natjecanju koje će ih sigurno pripremiti za buduće tržište rada i povećati njihove kompetencije. Ponosni smo što su ovdje 23 srednje strukovne škole – kazala je.

– Gospodarski centar OBŽ zamišljen je s idejom da bude centar gospodarskih i sajamskih aktivnosti, ali i različitih skupova i natjecanja kao što je ovo danas. Dani hrvatskog kulinarstva i Kamelija kup okupili su sudionike iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva te će u tri dana održavanja iznjedriti one najbolje iz područja kuharstva, slastičarstva i posluživanja. Osijek i Osječko-baranjska županija uvijek su imali vrhunske kuhare, konobare i slastičare, a zahvaljujući trudu i zalaganju naših ugostiteljskih škola, siguran sam da će tako biti i u budućnosti – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek naglasio je kako je ovo kruna rada na projektu VirtuOS.

– Kako se bližimo kraju Projekta osmislili smo jedno veliko natjecanje u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, a riječ je o Kamelija kupu i Danima hrvatskog kulinarstva. Mi smo se više koncentrirali na učenički dio u komu će kuhari, slastičari i po prvi puta konobari pokazati svoja znanja i vještine stečene tijekom tri godine školovanja. Okupili smo učenike iz južne Dalmacije, Istre, središnje i istočne Hrvatske koji su se odazvali u velikom broju, a imamo i odrasle natjecatelje od kojih će se moći puno toga naučiti. Uz to smo organizirali MasterClass-ove i edukacije koji će im također pomoći u nadograđivanju do sada stečenih znanja i vještina – rekao je Kristek te dodao da svaka škola ima jednu ekipu od dva učenika koji su izabrani na natjecanjima u školi.

Glavni sadržaji manifestacije su 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. Natjecanje učenika Kamelija kup (na komu sudjeluje 115 učenika i mentora iz 23 srednje strukovne škole, a pokrovitelj Kupa je RCK VirtuOS) te Bocuse d’Or – Croatia kao revijalno natjecanje. Natjecateljski dio prate brojne radionice eminentnih domaćih i stranih stručnjaka te predavanja namijenjena stručnom usavršavanju za sva ugostiteljska zanimanja. U ova tri dana u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije bit će predstavljeno više od 500 jela.

Skip to content