Dan otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku

Objavljeno: 13.11.2019

Danas od 10 do 19 sati javnosti je otvorena palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Bjelovaru, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku – Dan otvorenih vrata HAZU-a obilježava prezentacijom akademkinje Vlaste Piližote: „Aktivnosti Zavoda u povodu obilježavanja 45. godišnjice djelovanja (1974. – 2019.)“.

Akademkinja Vlasta Piližota, voditeljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku u prigodnom je obraćanju podsjetila da ove godine slavimo 158. godišnjicu osnivanja Akademije koju je osnovao biskup Josip Juraj Strossmayer, naš Osječanin po kojemu nosi naziv i Sveučilište u Osijeku.

– Jedan smo od najstarijih i svakako jedan od najuspješnijih zavoda Akademije u organiziranju znanstvenih i stručnih skupova, akademija, simpozija, sudjelovanja na međunarodnim skupovima. Njegujemo plodnu suradnju sa svim kulturnim i sveučilišnim institucijama u gradu, regiji i Hrvatskoj. U proteklih 45 godina uspjeli smo ostvariti vrlo veliku nakladničku djelatnost koja je rezultat znanstvenih i stručnih istraživanja. – kazala je akademkinja Vlasta Piližota, inače jedina akademkinja iz istočne Hrvatske, ujedno teta osječkog zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac istaknuo je tri misije našeg sveučilišta: nastavnu, znanstveno-istraživačku i suradničku s gospodarstvom i institucijama znanosti, kulture i umjetnosti.

-Vjerujem da je u mnogim prilikama ova treća misijska uloga najvažnija jer Sveučilište u Osijeku radi i egzistira unutar lokalne zajednice, Grada Osijeka i Županije, a istodobno je i regionalno jer pokriva s mladim kadrom svih pet istočnohrvatskih županija. U tom pogledu nam je suradnja s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti jako bitna i sa zadovoljstvom mogu reći da njegujemo dobru dugogodišnju suradnju s osječkim Zavodom za znanstveni i umjetnički rad. – rekao je rektor Guberac.

Zamjenik župana Petar Lagator istaknuo je neizbrisiv trag koji je u proteklih 45 godina ostavio Zavod u Osijeku.

-Osječko-baranjska županija izravno podupire cjelokupnu djelatnost Zavoda i vjerujemo da će tako biti i ubuduće. – istaknuo je Lagator.

Govoreći o 45 godina Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku te o 8. danima otvorenih vrata HAZU-a – zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je, da se ove godine Zavod nalazi u obnovljenom prostoru i da je riječ o jednom od najaktivnijih Zavoda u Hrvatskoj koji snažno doprinosi pozitivnim pomacima u Osijeku, posebice u područjima znanosti i umjetnosti.

– Za sve ovo zaslužni su isključivo osječki akademici, ipak mali dio zasluga pripada Županiji i Gradu koji svake godine pojedinačno sufinanciraju s po 100 tisuća kuna rad ove institucije, temeljem potpisanog desetogodišnjeg Ugovora. – rekao je Boris Piližota.

Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, Hrvatska akademija otvorena je javnosti tijekom cijele godine kroz: raznovrsna predavanja uglednih stručnjaka, znanstvene skupove, izložbe, koncerte, promocije i radionice. Interes javnosti i pohvale velikog broja posjetitelja, potakle su manifestaciju Dan otvorenih vrata koji iznova javnosti predstavlja aktivno djelovanje Akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti, približavajući građanima bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost te povijesnu baštinu Akademije.

Skip to content