Dan osječkih branitelja

Objavljeno: 29.06.2017

Svečanošću otkrivanja spomen ploče 106. brigade HV na Kapelici kraljice mira započela je središnja svečanost obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106 brigade HV i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

U nazočnosti državne tajnice Ministarstva branitelja Nevenke Benić, župana Ivana Anušića i gradonačelnika Ivana Vrkića, u ime 106. prigodne riječi uputio je Franjo Vertag, a molitvu za sve poginule branitelje poveo vlč. Ivica Rebić.

Sudionici svečanosti u mimohodu su se uputili do Trga slobode, gdje su položeni vijenci i zapaljenje svijeće pred Spomen-obilježjem stradalnicima Domovinskog rata te položeno cvijeće kod spomenika prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nakon Svete mise u Kapucinskoj crkvi, državna tajnica Nevenke Benić zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Draganom Vulinom i zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom obišla je sajam braniteljskih zadruga, koji je organiziralo Ministarstvo branitelje, baš kao i okrugli stol na istu temu. Polazeći od činjenice kako je 82.000 branitelja dio ukupne brojke nezaposlenih u RH, poticajima osnivanja braniteljskih zadruga i sufinanciranja njihova djelovanja Ministarstvo daje potporu samozapošljavanju branitelja, o čemu je govorio i zamjenik gradonačelnika prigodom otvorenja okruglog stola u vijećnici Županijske skupštine. Potpora može biti dodijeljena u iznosu do 100.000,00 kuna.

Zadruge koje se bave ekološkom proizvodnjom te posjeduju potrebne certifikate imaju prednost pri rješavanju zahtjeva. Svake godine odobrava se potpora za 8 – 10 novih zadruga kao poticaj njihovu osnivanju. Ministarstvo isplaćuje osobi iz ciljne skupine koja se namjerava zaposliti obavljanjem samostalne poduzetničke djelatnosti jednokratni poticaj u iznosu od 15.000,00 kuna, koji se isplaćuje po ispostavljenom računu ili kupoprodajnom ugovoru za nabavu strojeva ili opreme. O svemu ovome bilo je riječi na okruglom stolu, a svi potrebni podaci mogu se naći na stranicama Ministarstva branitelja.

Cjelodnevna svečanost završila je osječkom premijerom filma “Bijeli put” koji “govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad.” Sastojao se od 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja. Premijeri ovog potresnog filma nazočila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, koja se u uvodnim riječima intimno prisjetila svih događaja, budući da je njena obitelj upravo iz tog kraja.
Ovogodišnji program Dana osječkih branitelja odvijao se pod motom “Osijek grad pobjednika”

Jasenka Mađarević