Dan osječkih branitelja

Objavljeno: 29.06.2017

Svečanošću otkrivanja spomen ploče 106. brigade HV na Kapelici kraljice mira započela je središnja svečanost obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106 brigade HV i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

U nazočnosti državne tajnice Ministarstva branitelja Nevenke Benić, župana Ivana Anušića i gradonačelnika Ivana Vrkića, u ime 106. prigodne riječi uputio je Franjo Vertag, a molitvu za sve poginule branitelje poveo vlč. Ivica Rebić.

Sudionici svečanosti u mimohodu su se uputili do Trga slobode, gdje su položeni vijenci i zapaljenje svijeće pred Spomen-obilježjem stradalnicima Domovinskog rata te položeno cvijeće kod spomenika prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nakon Svete mise u Kapucinskoj crkvi, državna tajnica Nevenke Benić zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Draganom Vulinom i zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom obišla je sajam braniteljskih zadruga, koji je organiziralo Ministarstvo branitelje, baš kao i okrugli stol na istu temu. Polazeći od činjenice kako je 82.000 branitelja dio ukupne brojke nezaposlenih u RH, poticajima osnivanja braniteljskih zadruga i sufinanciranja njihova djelovanja Ministarstvo daje potporu samozapošljavanju branitelja, o čemu je govorio i zamjenik gradonačelnika prigodom otvorenja okruglog stola u vijećnici Županijske skupštine. Potpora može biti dodijeljena u iznosu do 100.000,00 kuna.

Zadruge koje se bave ekološkom proizvodnjom te posjeduju potrebne certifikate imaju prednost pri rješavanju zahtjeva. Svake godine odobrava se potpora za 8 – 10 novih zadruga kao poticaj njihovu osnivanju. Ministarstvo isplaćuje osobi iz ciljne skupine koja se namjerava zaposliti obavljanjem samostalne poduzetničke djelatnosti jednokratni poticaj u iznosu od 15.000,00 kuna, koji se isplaćuje po ispostavljenom računu ili kupoprodajnom ugovoru za nabavu strojeva ili opreme. O svemu ovome bilo je riječi na okruglom stolu, a svi potrebni podaci mogu se naći na stranicama Ministarstva branitelja.

Cjelodnevna svečanost završila je osječkom premijerom filma “Bijeli put” koji “govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad.” Sastojao se od 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja. Premijeri ovog potresnog filma nazočila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, koja se u uvodnim riječima intimno prisjetila svih događaja, budući da je njena obitelj upravo iz tog kraja.
Ovogodišnji program Dana osječkih branitelja odvijao se pod motom “Osijek grad pobjednika”

Jasenka Mađarević

Skip to content