Dan obrane grada Osijeka

Objavljeno: 05.12.2017

Toga dana najmanje 30.000 vojnika bilo je na istočnoslavonskom ratištu, više od 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i gotovo 1000 raznog topničkog oruđa.
Nažalost, poginulo je 16 hrabrih branitelja Rosinjače, Tenjski Antunovac je okupiran nakon teških borbi i u njemu su počinjeni strašni zločini, linija obrane stabilizirana je u Ivanovcu, u Nemetinu je zaustavljen napad uz velike žrtve, a borbe su se vodile i u Tenji sve do 06.12. kada se hrabri branitelji povlače na rezervne položaje.
Upravo stoga, Odbor za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka, Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije i UHDDR predlažu da se dan 05.12. proglasi „Danom obrane grada Osijeka“, kako bi se obilježila žrtva hrvatskih branitelja i građana koji nisu dopustili okupaciju Osijeka i čija je zasluga što je Osijek postao i ostao nepokoreni grad.
U sjećanje na pogibiju 16 pripadnika 106. brigade u šumi Rosinjača danas su zapaljene svijeće i položene crvene ruže na spomen ploču u Hebrangovoj 32. Žrtvama su se, u ime Grada Osijeka, poklonili gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća dr.sc. Željkom Požegom.
Vijenci su položeni kod spomen obilježja u Tenji, Nemetinu i Antunovcu, u večernjm satima bit će održana Sveta misa u Konkatedrali te prikazan dokumentarni film „101 za Hrvatsku“ zagrebačke 101. brigade ZNG/HV u kinu Urania.

Skip to content