Dan Hrvata iz Vojvodine: ,,Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”

Objavljeno: 16.09.2022

U Osijeku se u petak, 16. rujna, prvi puta održava Dan Hrvata iz Vojvodine. Tom prigodom osječki gradonačelnik Ivan Radić zajedno sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem primio je izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić i predsjednikom Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatskim zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom.

Osječki gradonačelnik poručio je Hrvatima u Vojvodini da su im vrata Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uvijek otvorena. Izrazio je zadovoljstvo realizacijom Dana Hrvata iz Vojvodine, čija je organizacija dogovorena prilikom gradonačelnikovog posjeta Subotici u svibnju.

Gradonačelnik se osvrnuo i na popis stanovništva koji se u Srbiji održava u listopadu, ističući kako je važno da se Hrvati tako i izjasne.

– Na prostorima na kojima su stoljećima prisutni, Hrvati s ponosom trebaju posvjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i tako sačuvati bogatstvo koje im je povjereno – kazao je gradonačelnik Radić i zaključio geslom kampanje uoči popisa – Gdje god jesam, znam tko sam.

Župan Ivan Anušić rekao je kako Osječko-baranjska županija već dugi niz godina komunicira sve bitne teme za život i rad Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji.

– Napravili smo niz projekata i stvorili dobar odnos, gdje Hrvati osjećaju našu potporu. Suradnja će se i dalje nastaviti, mi moramo biti uz naš narod – kazao je župan.

Jasna Vojnić istaknula je kako se kampanjom uoči popisa stanovništva želi ohrabriti Hrvate da iskažu svoju nacionalnu pripadnost.

– Na prošlom popisu stanovništva bilo je 57.900 Hrvata i više od 300.000 koji su se izjasnili kao Bunjevci, Jugoslaveni, ostali i neizjašnjeni, a najveći dio Hrvata imao se razloga mimikrizirati. Sigurno je puno više Hrvata u Srbiji. Kampanjom želimo potaći ponos – kazala je Vojnić, zahvalivši gradonačelniku i županu na potpori.

– Došli smo s kvalitetnim i bogatim programom, sa željom da pokažemo što činimo u Vojvodini i Srbiji kada je u pitanju život hrvatske zajednice, koji su izazovi i koje rezultate postižemo. Sve bi bilo siromašnije da nije pomoći Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, ali i župana Anušića i gradonačelnika Radića. Ovdje se osjećamo kao svoji na svome – rekao je Žigmanov.

Dan Hrvata iz Vojvodine održava se pod nazivom ,,Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”. Pokrovitelji cjelokupnog programa su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Organizatori su Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“, a u programu sudjeluje više od stotinu sudionika iz Petrovaradina, Monoštora, Subotice, Tavankuta i Novog Sada.

Hrvati iz Vojvodine za Osječane su pripremili raznovrstan program, koji počinje na Filozofskom fakultetu, u 12 sati, s predstavljanjem bloka u časopisu Književna revija, pod nazivom “Suvremeno dijalektalno pjesništvo na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj”.

Program se potom nastavlja u Kulturnom centru, u 17 sati, otvorenjem izložbe “150 godina Bunjevačkih i šokačkih Novina i Vile”, te tribinom u 17.30 sati, pod nazivom “Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”.

Završnica programa bit će u Hrvatskom narodnom kazalištu sa svečanom akademijom – “Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”.

Skip to content