DAN GRADA OSIJEKA

Objavljeno: 24.11.2018

Četvrtak, 29. studenoga 2018.
11.00 sati „Dr. Kamilo Firinger – izložba prigodom 125. obljetnice rođenja“
– Državni arhiv u Osijeku – ulazak slobodan
Izložba u Državnom arhivu u Osijeku namijenjena je osječkoj i široj javnosti, obrazovnim skupinama na svim razinama, gostujućim turističkim skupinama i zainteresiranim pojedincima.
Prvi dio multimedijalnog postava u dvorani Arhiva – pripremljen prigodom obilježavanja 125. obljetnice rođenja – obuhvatit će izloške iz Firingerove osobne ostavštine, dokumente o osnivanju Arhiva i Firingerovu radu, istaknutom javnom djelovanju u raznim područjima, objavljene radove i publikacije.
Drugi dio postava – pripremljen kao trajni stalni postav u spomen na Kamila Firingera (u ulici koja nosi njegovo ime) obuhvatit će uvećanja osobnih fotografija K. Firingera i najstarijih fotografija prostora Državnog arhiva u Osijeku koji je osnovao. Taj će dio postava biti u ulaznom stubištu na raspolaganju svim posjetiteljima, a uz uličnu naznaku namijenjen i svim zainteresiranim prolaznicima Ulice Kamila Firingera.
https://www.facebook.com/events/2382334158714522/

12.00 sati Mitnica u Osijeku – promotivno obilježavanje nekadašnjeg mjesta zapadnog ulaza u Osijek
– javna površina na raskrižju Kanižlićeve i Strossmayerove
https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn

Petak, 30. studenoga 2018.
8-14 sati Dan otvorenih gradilišta – DV Višnjevac, OŠ Briješće i OŠ Tenja
– I. Filipovića, Višnjevac/ Zelena 1, Briješće/ Sv. Ane 2,Tenja
Osigurano je stručno vođenje Osječana i gostiju prilikom obilaska uz zaštitnu opremu (kacige), unutar određenih koridora za posjetitelje. Program je namijenjen svima, prvenstveno budućim korisnicima, ali i studentima, učenicima i drugim zainteresiranim sugrađanina. Svrha programa je dočarati realnu dimenziju buduće zgrade/prostora u mjerilu 1:1 i doživjeti gradilište-zgradu u nastajanju. Malodobnima je ulazak dopušten isključivo u pratnji roditelja/staratelja, ili učitelja.

10.30 sati U susret Staroj pekari i Novom trgu – otvoreni obilazak izgradnje Trga Vatroslava Lisinskog i stare Vojne pekare
– Trg Vatroslava Lisinskog, u prostoru Vojne pekare

18.00 sati Lampionijada za Dan grada
– Arheološki muzej – ulazak slobodan
Program je namijenjen učenicima osnovnih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima. Izložba lampiona učenika osječkih osnovnih škola prigodom Dana Grada Osijeka tradicionalna je priredba koju organizira Društvo pedagoga tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka i Turistička zajednica grada Osijeka. Tijekom studenog učenici svih osječkih osnovnih škola izrađuju lampione na temu „Grad Osijek“. Najuspješniji radovi izlažu se u školskim predvorjima te potom šalju u Zajednicu tehničke kulture, gdje stručno povjerenstvo ocjenjuje najuspješnije lampione. Na svečanoj priredbi u Arheološkom muzeju, uz prigodni program Glazbene škole Franje Kuhača, bit će postavljeni svi lampioni te proglašeni ovogodišnji pobjednici. Potom će se na Trgu Svetoga Trojstva i na Božićnom sajmu u Tvrđi upaliti 30-ak lampiona i pustiti u zrak.

18.00 sati Osijeku na dar – glazbeni Susret nacionalnih manjina grada Osijeka
– Dom HV – ulazak slobodan
Program je namijenjen široj javnosti. Na svečanom koncertu sudjeluju predstavnici 14 nacionalnih manjina, gdje kroz pojedinačne glazbeno–plesne točke predstavljaju svoje običaje i tradiciju.

Subota, 1. prosinca 2018.
9.00 sati Donošenje cvijeća na oltar Gospe Osječke
– Franjevačka Crkva Uzvišenja sv. Križa u Tvrđi
U naš grad Gospa je došla iz mjesta Mariagyud (hrvatski Jud) u Mađarskoj 1703. godine. Njezin boravak u Osijeku, prema prvotnom planu trebao je biti kratak, no neočekivano se produžio. Njezino se štovanje već u prvim desetljećima udomaćilo, a sigurnost njezine zaštite učvrstila je vjernike u odluci da je zadrže u Osijeku, kako bi pomogla u najtežim danima, sve do danas.
Gradonačelnik Ivan Vrkić položit će cvijeće na oltar te molitvom zahvaliti Gospi Osječkoj, svim znanim i neznanim dušama koje su svoju ljubav tijekom vremena utkale u Osijek.

10.00 sati Dan mladih Osijeka
– Esseker centar
https://www.facebook.com/events/1934512903306350/

18.30 sati Euharistijsko slavlje
– Crkva Preslavnog Imena Marijina
Dan Grada uobičajeno proslavljamo uz koncelebriranu misu, koja se ove godine po prvi puta održava u Župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijinog u Donjem gradu. Euharistijsko slavlje ove će godine uveličati mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru.

20.00 sati Lukava udovica, komedija
– HNK u Osijeku – ulazak slobodan
Lagana i pitka komedija s vremenskim i prostornim pomakom koji stvara dojam da se vremeplovom putuje u 1900. godinu – u vrijeme osječke secesije, bezbrižnosti i dobroga života.
Ulaznice za predstavu mogu se preuzeti od utorka, 27. studenoga 2018. na blagajni HNK u Osijeku od 9 do 13 sati. Svi zainteresirani mogu preuzeti po 2 ulaznice.

Nedjelja, 2. prosinca 2018.
10.10 sati Promotivni vlak Osijek-Pečuh-Osijek
– Željeznički kolodvor
https://www.facebook.com/events/347569342700390/

10.30 sati Tobija – predstava za najmlađe
– Dječje kazalište Branka Mihaljevića – ulazak slobodan
Ulaznice za predstavu mogu se preuzeti od utorka, 27. studenoga 2018. na blagajni Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku od 8 do 15 sati ili sat vremena uoči izvedbe predstave.

14.00 Osijek trči (I ti to možeš – daruj svoje kilometre)
https://www.facebook.com/events/299578697325933/

16.00 sati Svečano otvorenje Sakuntalinog parka
– Sakuntalin park
https://www.facebook.com/events/208978866679206/

18.45 sati Multimedijski događaj – projekcija dokumentarnog filma “Osijek, ruka koja daje”, izložba fotografija i glazbeni nastup sjećanja na 80-e
– Kino Urania – ulazak slobodan
Film je namijenjen svim uzrastima. Multimedijski događaj obuhvaća: otvorenje izložbe fotografija Zlatka Balentića, projekcije filmova “Nebo ispod Osijeka” Zvonimira Jurića i “Cenera čuvaju anđeli” Marija Kanaeta; početak snimanja filma “Osijek, ruka koja daje” uz snimanje završnih igranih scena i intervjue za navedeni film. Nakon projekcije nastupa sastav “Galebovi” i Miroslav Milinović – Šljam, slijedi nastup skupine „Gužva u 16-ercu”, nastavak snimanja filma „Osijek, ruka koja daje“ i nastup DJ-a Lee.

19.00 sati Rock skupina Vatra – koncert
– Park kralja Petra Krešimira IV. – slobodan ulazak
Koncert virovitičkog pop-rock sastava Vatra održat će se na pozornici osječkog Adventa ispred Sokolskoga doma.

Skip to content