Čestitka gradonačelnika Ivana Vrkića prigodom Dana grada Osijeka

Objavljeno: 02.12.2020

Uvijek se o Danu našega grada prisjećamo povijesnog trenutka spajanja triju njegovih dijelova – Tvrđe, Donjeg i Gornjeg grada. Sa zahvalnošću se prisjećamo svih naraštaja Osječanki i Osječana koji su ga tijekom povijesti marljivo gradili i čuvali mu identitet, osobito branitelja koji su omogućili da danas krojimo grad po mjeri čovjeka.

Ovaj 234. Dan grada obilježen je pandemijom i nezapamćenim izazovima. Uobičajeni tijekovi života i rada poljuljani su do samih temelja, a društvena događanja diljem svijeta svedena na minimum. Možda nas to i sprječava da proslavimo kako bismo htjeli, ali nas ne sprječava da zahvalimo sugrađanima koji svojom hrabrošću, radom i solidarnošću dokazuju da Osijek živi i u izazovnim vremenima.

Danas je idealan dan za izdvojiti jedan projekt: Djelo započeto u mandatu prvog osječkog gradonačelnika Franje Antuna Blažića, projekt koji zaokružuje viziju nastalu upravo na današnji dan 1786. godine – Projekt spajanja Gornjeg i Donjeg grada najljepšom šetnicom uz Dravu. Uz njega se ističe i povijesna obnova našeg baroknog dragulja – Tvrđe, jer zalozi su to nadolazećim naraštajima, za daljnji razvoj jezgre Nepokorenog grada.

A grad i njegovu istinsku bit činite vi! Stoga mi dozvolite, poštovani sugrađani, da vam za Dan Grada Osijeka poželim mir i blagostanje, uz trajan osjećaj nepokolebljivog ponosa na svoju tradiciju, kulturu i jezik, na izvrsnost Osječana u svim područjima društvenog života.

Drage Osječanke, dragi Osječani,
uime zaposlenika i dužnosnika Grada Osijeka i u svoje osobno ime – čestitam vam 2. prosinca, Dan Grada Osijeka!

Vaš gradonačelnik
Ivan Vrkić

Skip to content