Izgradnja Centra za posjetitelje Tvrđa do lipnja 2022.

Objavljeno: 19.01.2021

Grad Osijek ulaže 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promovirati turističke atrakcije Osijeka, Osječko-baranjske županije i šire regije istočne Hrvatske, najavljeno je danas na početnoj konferenciji projekta Centar za posjetitelje Tvrđa.

Riječ je projektu kojim je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice – zgrade bruto površine 1000 kvadratnih metara, izgradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora, a koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako je projekt u okviru ITU mehanizma 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, te da njegovom provedbom Grad Osijek želi doprinijeti iskoristivosti bivših vojnih ili industrijskih lokacija u javne i gospodarske svrhe.

– Zajednica izvođača radova, tvrtke Kale d.o.o. i Binder d.o.o., uvedena je u radove prije dva tjedna, a rok završetka radova je lipanj 2022. godine. Kroz ovaj projekt predviđamo otvaranje novih radnih mjesta u Osijeku, porast broja posjeta turističkim atrakcijama te broja programa razvoja kulturne i prirodne baštine u regionalnim odredištima – kazala je Gamoš.

Prema riječima Kornelije Mlinarević, pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije, uz Centar će se urediti stajalište za autobuse i osobna vozila, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i ciklo turistima koji će se ondje moći istuširati te svoje bicikle ostaviti ili popraviti.

– Ovo će biti mjesto u kojem će se nalaziti i trgovački dio za autentične lokalne i regionalne proizvode, bankomate i mjenjačnice, prostor za turističke agencije i vodiče, sanitarni čvor i druge sadržaje. Osim toga, jedan od projekata GPP-a je izgradnja nove remize kojim se GPP seli iz Hornwerka na istok grada i oslobađa vrlo atraktivan prostor za nove turističke i gospodarske aktivnosti – rekla je Mlinarević.

Dodala je kako je izgradnja montažne garaže za 345 automobila projekt koji je komplementaran projektima Centra za posjetitelje i Razvoja i unaprjeđenja osječke Tvrđe, a kojim će se u većem dijelu riješiti izmještanje parkiranja iz Tvrđe te omogućiti njezin daljnji razvoj kao kulturnog i turističkog centra Osijeka.

 

Skip to content