CARNET otvorio pet Regionalnih obrazovnih centara širom Hrvatske

Objavljeno: 15.05.2018

Svih pet ROC-eva otvoreno je istovremeno uz videokonferencijsko uključivanje, a središnja svečanost održana je u Prvoj gimnaziji Varaždin gdje je otvaranju ROC-a, uz čelne ljude CARNET-a i pilot projekta e-Škole, prisustvovala i ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak.
ROC je multifunkcionalni tehnološko-inovativni prostor namijenjen prvenstveno obrazovnim aktivnostima. Svaki ROC sadrži opremu koja prati najnovije obrazovne trendove i metode poučavanja, uključujući informacijsku i komunikacijsku tehnološku strukturu za održavanje edukacija i edukativnih događanja, koja uključuju:
– žičnu i bežićnu mrežu,
– 30 prijenosnih računala,
– 30 tablet uređaja s tipkovnicom,
– 2 ekrana osjetljiva na dodir (u jednom je implementirano predavačko računalo s web kamerom, a u drugom videokonferencijski sustav sa samostalnom kamerom),
– sustav za upravljanje nastavom i
– kolica za pohranu i punjenje tableta.
Uz to, svaki ROC opremljen je i multifunkcionalnim namještajem kako bi se prostor mogao prilagoditi potrebama različitih oblika održavanja edukacije. Cilj osnivanja i opremanja ROC-eva je provedba sustavne edukacije koja doprinosi jačanju digitalne kompetencije djelatnika u školama te provedba različitih obrazovnih aktivnosti u organizaciji škole i lokalne zajednice kao što su suradnički projekti, konferencije, znanstveni sajmovi i slično.
U sklopu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ osnovan je ROC u prostoru Osnovne škole Franje Krežme u Osijeku. Suvremeni prostor osječke škole iznosi 67 m2 moderno opremljene učionice, 24 m2 moderno opremljenog prostora za sjedenje i druženje i malog vanjskog prostora, dvorišta od 15 m2 za odmor. Iz Osnovne škole Franje Krežme putem video veze javila se zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja nije mogla sakriti svoje oduševljenje cijelim projektom, kao i posebno opremljenom učionicom u osječkoj osnovnoj školi. Organizatorima i voditeljima projekta poželjela je puno uspjeha u daljnjem radu te se po završetku službenog programa pridružila nastavnicima i učenicima u sudjelovanju u jednom oglednom satu.

Skip to content