Caritasu Osijek uručene božićnice za beskućnike

Objavljeno: 11.12.2019

Prigodom nadolazećih božićnih blagdana, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić posjetio je Vikarijat Osijek te ravnatelju Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Dragi Tukari uručio božićnice za 12 beskućnika koji su smješteni u Domu sv. Vinka.
-Uime gradonačelnika Ivana Vrkića i Grada Osijeka želim Vam zahvaliti na svemu što činite za beskućnike i ljude u potrebi. Nismo ni ove godine zaboravili na njih. Kada smo Vas prvi puta posjetili bilo je više od 20 beskućnika, sada ih je 12 što je dobar znak, ako su se snašli i našli posao. Donijeli smo kartice Zagrebačke banke s 200 kuna za svakog korisnika Doma svetog Vinka, kako bismo i njima barem malo uljepšali ove božićne blagdane. – kazao je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća.

Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Drago Tukara istaknuo je kako Caritasovi djelatnici brinu o beskućnicima.
-Plemenita je nakana iskazivanje poštovanja i ljubavi za one koji su dio našeg života i stvarnosti, našeg grada, a to su i naši beskućnici. Osjećamo vas kao prijatelje koji prepoznaju naše potrebe, a prijatelji prijatelje razumiju. – naglasio je ravnatelj Caritasa.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kristića, Grad Osijek skrb za beskućnike sufinancira iz gradskog proračuna s 400 tisuća kuna godišnje.
-Grad Osijek jedan je od pozitivnih primjera brige za beskućnike. Naime, krajem 90-ih prepoznat je problem ove socijalno vrlo osjetljive skupine građana, potpuno marginalizirane u društvu. Na ovaj način, omogućujemo našim sugrađanima u potrebi da imaju krov nad glavom, sigurno sklonište, topli obrok i odjeću. Ovakvo osnaživanje možda je doprinijelo smanjenju broja korisnika jer dio njih uspije pronaći svoje mjesto na tržištu rada te samostalno zarađivati za život. – rekao je Romano Kristić.

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić čestitao je djelatnicima Caritasa i na javnom priznanju – Zlatnoj plaketi Grb Grada Osijeka koja je, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, Caritasu Osijeku dodijeljena za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti.
-Podsjetit ću na prijedlog za javno priznanje Grada Osijeka u kojem stoji: Lijepo je imati objekte i sadržaje, ali najbitniji su ljudi. Zaposlenici koji s korisnicima čine jednu zajednicu. Zajednicu ljubavi. Kako kaže dr. Drago Tukara, lako je voljeti i pomagati „dobrim“ ljudima, ali pomagati svima bez osude i predrasuda – to je Caritas. – podcrtao je Drago Šerić te uz čestitku uime gradonačelnika Ivana Vrkića, izrazio i zadovoljstvo što su svi koji zastupaju građane Osijeka prepoznali doprinos Caritasa Osijek te dodjelom javnog priznanja to i potvrdili.

Skip to content