Boris Piližota održao radni sastanak s vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina

Objavljeno: 03.07.2019

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota sa suradnicima, održao je radni sastanak s predstavnicima vijeća albanske, mađarske, njemačke, slovačke i srpske nacionalne manjine te predstavnicima makedonske i slovenske manjine s područja Grada Osijeka.

Ključna tema sastanka bila je upoznavanje nacionalnih manjina s mogućnostima financiranja u okviru EU projekta „Europa za građane 2014. – 2020.“ te iz nacionalnih izvora, temeljem Javnoga poziva za sufinanciranje posebnih programa nacionalnih manjina RH i Javnoga poziva za prijavu programa kulturne autonomije.

-Prvi puta nakon održanih izbora za predstavnike nacionalnih manjina, održali smo kvartalni radni sastanak s temom o izvorima dodatnog financiranja određenih manjinskih aktivnosti. Jedna od današnjih točaka je bila i priprema koncerta prigodom Dan grada kao i prošle godine te izrada programa obilježavanja Dana nacionalnih manjina Osijeka 2020. godine. Željeli bismo po prvi puta obilježiti taj dan, a s obzirom na multikulturalnost i multietničnost Osijeka, držimo da ga je potrebno trajno obilježavati.

Zoran Mišković, potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine izrazio je zadovoljstvo, što je problem zaštite spomenika srpske nacionalne manjine na grobljima – brzom reakcijom Grada Osijeka i u dogovoru s UKOP-om – uspješno riješen kroz program zaštite kulturne baštine.

Skip to content