Bitka s komarcima dobivena u Sarvašu i Vinogradskoj, u Nemetinu se nastavlja

Objavljeno: 17.06.2021

Rezultati stručnoga nadzora nad tretmanima suzbijanja komaraca koji su provedeni 15. lipnja pokazali su gotovo potpunu učinkovitost na području Vinogradske ulice i Sarvaša. Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ utvrdio je učinkovitost tretmana na području Sarvaša na razini od 97 posto, dok je u Vinogradskoj ulici na razini od 83 posto.

Na području Nemetina, unatoč tretmanima sa zemlje i iz zraka, nije postignut željeni učinak. Stoga će izvođač radova ponoviti tretmane 18. lipnja, a sredstva za ponovljeno tretiranje neće se izdvajati iz gradskoga proračuna, već će ih osigurati izvođač.

– Odmah drugi dan nakon preuzimanja vlasti krenuo sam u bitku s komarcima. Aktualne vatrogasne mjere imaju učinka, a nastavit ćemo s tretmanima tamo gdje se pokaže da treba. Činimo i nastavit ćemo činiti sve što možemo. Pratimo stanje na terenu i reagiramo prema preporukama struke, a bude li potrebe osigurat ćemo dodatna sredstva – poručio je gradonačelnik Ivan Radić.

Radić je dodao kako nije bilo dana da Grad nije provodio tretmane te da je ovo prvi put u Osijeku da se u svim dijelovima grada provode ovako intenzivni tretmani suzbijanja komaraca.

– Nastavit ćemo sve dok se u svim dijelovima grada ne pokaže učinkovitost provedenih tretmana. Ponavljam, ovo su vatrogasne mjere, a mi već sada pripremamo strategiju za sljedeću godinu kako nam se najezde više ne bi događale. Već sada je lakše, ali nema odustajanja – kazao je osječki gradonačelnik.

Aktualna situacija na terenu posljedica je činjenice da Osijeku susjedne općine ne provode mjere njihova suzbijanja, iako su to dužne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Grad Osijek dosad je proveo sve preporuke Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca.

Uključujući tretmane od 15., 16. i 17. lipnja, riječ je o ukupno 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, četiri avionska tretmana na površini od 4900 hektara, tri ručna tretmana na 119 hektara teško dostupnih zelenih površina, te 13 adulticidnih tretmana sa zemlje na površini od 17 977 hektara.

Skip to content