BikeOS – Urbani bike festival Osijek, bicikl kao stil života

Objavljeno: 11.05.2019

Osječani rado koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, a grad je premrežen s više od 50 kilometara biciklističkih staza čime su stvoreni uvjeti, ne samo za bicikliranje, nego i profiliranje Osijeka kao regionalnog bicikličkog središta.

Zato se vožnji na dva ili više kotača odazvao danas veliki broj Osječana i njihovih gostiju u okviru Urbanog bike festivala – BikeOs, koji su Grad Osijek, Turistička zajednica grada i Tržnica d.o.o. organizirali na osječkom Trgu slobode. Riječ je o projektu gdje građani imaju prigodu odmjeriti svoje biciklističko znanje i spretnost u vožnji te popravak bicikla na „BikeOS OLIMPIJADI“.

-Prekrasno je vrijeme za prvi ovogodišnji BikeOS, a vjerujemo da će naši sugrađani uživati i u novim sadržajima koje smo pripremili za njih poput tematskog kuhanja ili razgleda gradskih znamenitosti. Osijek zauzima značajno mjesto na cikloturističkoj karti regije i to trebamo naglašavati, promovirati te tako iznova i potvrđivati – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Za okrjepu sudionika BikeOS-a i sugrađana pobrinuo se renomirani hrvatski kuhar Tomislav Špiček koji je u ranim jutarnjim satima zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom na osječkoj Tržnici kupio namirnice za tematski “show cooking” i pripremu zdrave hrane temeljene na autohtonim sezonskim namirnicama. Manifestaciju su sa zanimanjem obišli i gosti Grada Osijeka, gradonačelnik slovenskog grada Maribora Aleksander Saša Arsenovič te gradonačelnik francuskog grada Velizy-Villacoublaya Pascal Thévenot koji se i okušao u poligonskoj vožnji biciklom na Trgu slobode.

U projektu je sudjelovao i Odjel prevencije osječko-baranjske policijske uprave, poradi izobrazbe o sigurnoj vožnji biciklima. Svi zainteresirani imali su priliku i za turistički razgled grada pod vodstvom licenciranog vodiča za cikloturizam, a uz BikeOS majice i prigodne nagrade za najbolje natjecatelje po disciplinama, glavnu nagradu – bicikl osvojio je pobjednik BikeOS olimpijade – Goran Đumić kojem je nagradu uručio zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota. Uz čestitke sudionicima koji su istaknuli da je bicikl u Osijeku stil života, pripremljen je i poseban dar za djecu iz SOS sela Ladimirevci za čije su bicikle osigurane naprtnjače i zvonca.

Skip to content